Α/ΓΕΕΘΑ: Πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ναύαρχο Αποστολάκη ο Στρατηγός Ακάρ

Πρόσωπο με πρόσωπο με τον Έλληνα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη θα βρεθεί σε λίγα λεπτά ο Τούρκος Στρατηγός Χουλουσί Ακάρ. Αυτή θα είναι η πρώτη επαφή των δυο αρχηγών μετά τη σύλληψη του Ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του Λοχία ΕΠ-ΟΠ Δημήτρη Μητρετώδη.

Αναμένεται με ενδιαφέρον εάν στο περιθώριο της Συνόδου, θα υπάρξει και μια κατ’ιδίαν συνάντηση των δυο αρχηγών. Το ζήτημα των δυο Ελλήνων Στρατιωτικών δεν θα είναι το μοναδικό στην αντζέντα έαν αυτή τελικώς πραγματοποιηθεί. Άλλωστε και το πρώτο πεντάμηνο του 2018 σημαδεύτηκε από τις ακραίες προκλήσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο.

Η αιχμή τους ήταν εναλλασόμενη,και σε αυτήν βρέθηκαν η απόπειρα εμβολισμού της Κανονιοφόρου Νικηφόρος, ο εμβολισμίς ΠΑΘ “ΓΑΥΔΟΣ”, αλλά και τις επαναλαμβανόμενες παρενοχλήσεις των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, είτε στην περίπτωση που μετέφεραν τον Πρωθυπουργό και τον ίδιο τον Α/ΓΕΕΘΑ, από τη Ρω στη Ρόδο καθώς επίσης στην ίδια περιοχή με το Σινουκ στο οποίο επέβαινε ο αρχηγός ΓΕΣ, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ και 16 Ανώτατοι αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς.

Ο Ναύαρχος Αποστολάκης πάντως κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ έθεσε θεσμικά μεν, εμφατικά δε την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. Στην παρέμβασή του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε και τα εξής:

-Το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας απαιτεί την ενεργή και αποτελεσματική εμπλοκή της ΕΕ ως παρόχου ασφαλείας, γεγονός που προϋποθέτει την ενίσχυση της ικανότητας της να συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ.

-Η συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ πρέπει να εδράζεται στις αρχές της διαφάνειας, του σεβασμού στις διαδικασίες λήψης απόφασης σε κάθε οργανισμό, της βέλτιστης χρήσης των διατιθέμενων μέσων στη βάση της συμπληρωματικής λειτουργίας, της αποτελεσματικότητας και της αμοιβαιότητας. Κρίσιμο στοιχείο στην συνεργασία των δύο Οργανισμών αποτελεί το επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών.

-Η συνέχιση της επιχείρησης ‘’SOPHIA’’ είναι σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), πέραν της διάθεσης μέσων στην επιχείρηση, συνδράμουν σε αυτήν και με την παροχή εκπαίδευσης σε στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής της Λιβύης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).

-Η συνέχιση των υποστηρικτικών στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ συμβάλλει έμμεσα στην επίτευξη των στόχων ασφάλειας της Ένωσης.
-Η συνεργασία της ΕΕ με τον ΟΗΕ πρέπει να ενισχυθεί με σκοπό της ανάπτυξη συνεκτικών και αποτελεσματικών δράσεων με βέλτιστη χρήση των διατιθέμενων μέσων.

-Η συγκέντρωση των προσπαθειών των κρατών-μελών στην υλοποίηση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation-PESCO) είναι επιβεβλημένη για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη συγκεκριμένων κανόνων και διαδικασιών, ειδικότερα όσον αφορά σε συνεργασία με τρίτες χώρες εκτός ΕΕ.