Απέφυγε τετ – α- τετ με τον Οζέλ ο Κωσταράκος

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος συμμετείχε στην 7η Διάσκεψη Αρχηγών ΓΕΕΘΑ των Βαλκανικών Χωρών, η οποία διεξήχθη στα Τίρανα την 22 Μαΐου 2013. Απέφυγε πάντως να έχει κάποια ιδιαίτερη συνάντηση με τον Τούρκο αρχηγό.

Στη διάσκεψη, που αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας στην περιοχή, συμμετείχαν, εκτός των 9 ιδρυτικών χωρών (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία), ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC) καθώς και ανώτατοι Αξιωματούχοι από το ΝΑΤΟ και άλλα έθνη.

Στη Διάσκεψη δόθηκε έμφαση στη σημασία της περιφερειακής στρατιωτικής συνεργασίας και των στενών γειτονικών σχέσεων μεταξύ των Βαλκανικών χωρών, για τη διατήρηση και βελτίωση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στην περιοχή των Βαλκανίων και ευρύτερα και επιβεβαιώθηκε η πρόθεση για την περαιτέρω εμβάθυνσή της.

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι τα αποτελέσματα των εργασιών της Συντονιστικής Ομάδας και των δύο Υποομάδων Εργασίας της Διάσκεψης παρείχαν το αναγκαίο πλαίσιο για μία εποικοδομητική συζήτηση-προσέγγιση, η οποία αφορά τόσο στις προκλήσεις και απειλές ασφαλείας στον 21ο αιώνα, που μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω των κοινών προσπαθειών, όσο και στην περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας σε θέματα εκπαίδευσης-επιμόρφωσης και ασκήσεων μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών .

Στο πλαίσιο των παρουσιάσεων, η ελληνική πλευρά παρουσίασε τον Σχηματισμό Μάχης της ΕΕ, HELBROC καθώς και το αντίστοιχο Ελληνικό Επιχειρησιακό Στρατηγείο.

Όλοι οι συμμετέχοντες ευχαρίστησαν τον Υποστράτηγο Xhemal GJUNKSHI και το επιτελείο του για την υποστήριξη που παρείχαν στην επιτυχή πραγματοποίηση της Διάσκεψης, καθώς και για την θερμή φιλοξενία τους.