Ατόπημα Κωσταράκου η κλήση σε απολογία; Μια άποψη νομικού

Το μόνο βέβαιο αποτέλεσμα της απόφασης του Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκου να εγκαλέσει σε απολογία πρόεδρο και γραμματέα του ΣΥΣΜΕΔ, είναι ότι έριξε λάδι σε μια φωτιά που σιγοκαίει εδώ και τρία χρόνια.

Όχι δεν θα γίνει …στάση στις ΕΔ ,όπως πεισματικά γράφουν και ξαναγράφουν διάφοροι γραφικοί ,αλλά το βέβαιο είναι ότι η διαδικασία των πειθαρχικών διώξεων χωρίς σοβαρή αιτία θα προκαλέσει ένταση.

Σ΄ αυτό το κλίμα καχυποψίας που εντείνεται τίθεται από  νομικούς που γνωρίζουν άριστα τα στρατιωτικά ζητήματα  , το ερώτημα αν η ενέργεια του Α/ΓΕΕΘΑ να εγκαλέσει τους δύο σε απολογία είναι νόμιμη.

Ιδού το σκεπτικό:

«Ως προς τις αρμοδιότητες Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕ όπως αυτές καθορίζονται στον νόμο 2292/95 μετά την τροποποίηση του από τον Ν. 3883/2010, συμπεραίνεται ότι:
 
Ο Α/ΓΕΕΘΑ έχει την πλήρη διοίκηση των ΕΔ διαμέσου των Α/ΓΕ.
Οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων έχουν την Διοικητική Διοίκηση των Κλάδων τους και εντάσσονται στην αλυσίδα επιχειρησιακής διοικήσεως των ΕΔ.

Από τα ισχύοντα θεσμικά κείμενα, δεν προκύπτει η πειθαρχική δικαιοδοσία του Α/ΓΕΕΘΑ στο Στρατιωτικό Προσωπικό των Γενικών Επιτελείων , του οποίου πειθαρχικά Προϊστάμενοι είναι:

Τα Μονομελή όργανα:
Υπουργός
Αρχηγός Γενικού Επιτελείου
Προϊστάμενοι Οργανικής Μονάδας
καθώς κα τα καθορισμένα Πολυμελή πειθαρχικά όργανα (Συμβούλια).
 
Σύμφωνα με τα παραπάνω ο Α/ΓΕΕΘΑ υποπίπτει στο πειθαρχικό παράπτωμα της Υπέρβασης Εξουσίας 

α) αφού ο ίδιος δεν έχει κανένα δικαίωμα να εγκαλέσει απευθείας προσωπικό του ΠΝ όπως είναι ο Γραμματέας του ΣΥΣΜΕΔ

β) Στο πλαίσιο της χρηστής Διοίκησης και της τήρησης των νόμων, η βιασύνη του Α/ΓΕΕΘΑ να παρακάμψει τον Α/ΓΕΝ καθώς να πάει σε απευθείας έγγραφη απολογία παρακάμπτοντας  την προκαταρκτική εξέταση, την ΕΔΕ, καθώς και την πειθαρχική ανάκριση, συνιστά κατάφορη παραβίαση όλων των διαδικασιών της πειθαρχικής διαδικασίας και καταδεικνύει ότι θέλει να παραπέμψει με συνοπτικές διαδικασίες τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα του ΣΥΣΜΕΔ (με κάθε κόστος), κάνοντας χρήση τον απαράδεκτο νόμο 4057/2012,  στις παραγράφους που για «ψύλλου πήδημα»  θέτουν τον εκάστοτε Στρατιωτικό σε Αυτοδίκαιη Αργία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν ο Α/ΓΕΕΘΑ έλεγε ότι οι μειώσεις μισθών «είναι εικασίες και γνώμες»!

Το «χαρακίρι» του Α/ΓΕΕΘΑ,το «κυνήγι» του ΣΥΣΜΕΔ και τα επικίνδυνα σενάρια περί …στάσης

«Γενικό σιωπητήριο» στις Ένοπλες Δυνάμεις, επιβάλει η κυβέρνηση μέσω Α/ΓΕΕΘΑ