Αυτοί είναι οι αντίπαλοι του Κωσταράκου για την θέση στο NATO

“Άλλαξε” πέντε υπουργούς Εθνικής Άμυνας. Είδε να φεύγουν πέντε Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων. Έχει “γεμάτα” τρία χρόνια στην θέση του Α/ΓΕΕΘΑ και θα είναι ο μόνος που  πιθανόν να μην … αποστρατευθεί ποτέ! Ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος διεκδικεί κι επισήμως πλέον την θέση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ αλλά και τον τίτλο του “στρατηγού χαϊλάντερ”!

Ως επτασφράγιστο μυστικό κρατούσαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ την υποψηφιότητα του Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ για τη θέση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας. Εδώ κι ένα χρόνο βρισκόταν σ΄ εξέλιξη η “προεκλογική εκστρατεία” του Α/ΓΕΕΘΑ. Όλοι οι Αρχηγοί των χωρών μελών “παρέλασαν” από την Αθήνα κι εκτός από τον Α/ΓΕΕΘΑ είδαν και τον ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλο. Πολλοί απ΄ αυτούς φιλοξενήθηκαν και στα θέρετρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Γιατί όλη αυτή η “προεκλογική διαδικασία”;

Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής τυπικά τουλάχιστον εκλέγεται σε ψηφοφορία των Αρχηγών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Η ψηφοφορία θα γίνει στις 20 Σεπτεμβρίου στη Λετονία και τα μηνύματα που υπάρχουν για την ελληνική υποψηφιότητα είναι ενθαρρυντικά. 

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι δεν θεωρούνται “πανίσχυροι αντίπαλοι”. Ο ένας είναι ο Ιταλός Αρχηγός  ναύαρχος Luigi Binelli Mantelli.Στη φωτό με τον Κωσταράκο. Η Ιταλία είχε τοποθετήσει πρόεδρο στην στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ στην προτελευταία ψηφοφορία που είχε γίνει. Άρα η πιθανότητες να επιλεγεί πάλι ιταλός είναι μάλλον μικρές.

Ο έτερος υποψήφιος είναι ο Αρχηγός των Τσεχικών Ενόπλων Δυνάμεων ,στρατηγός
Petr Pavel. 

Ο Κωσταράκος υπερέχει και σε χρόνια εμπειρίας αλλά και …αρχηγίας . Τρία έχει συμπληρώσει. 

Πολλοί επικαλούνται διάφορα κριτήρια για την επιλογή που θα γίνει και υποστηρίζουν οτι δεν είναι εξασφαλισμένη η εκλογή του Έλληνα Αρχηγού. Λένε για παράδειγμα ότι στην εκλογή του προέδρου παίζει ρόλο και το πόσο ενεργά συμμετέχει η κάθε χώρα σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Όλα αυτά νομίζουμε ότι είναι δευτερεύοντα και ο πρωταρχικός παράγοντας που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο είναι ένας : οι Αμερικανοί!

Το ΝΑΤΟ είναι επί της ουσίας ένας οργανισμός που κινείται ,ζει και αναπνέει από τις ΗΠΑ. Και είναι βέβαιο ότι οι αμερικανοί θα εκλέξουν τον πρόεδρο που επιθυμούν. Ακόμη κι έτσι ο Κωσταράκος δειχνει να είναι φαβορί. Οι σχέσεις που έχει με τον αμερικανό Αρχηγό Μ.Ντέμπσεϋ είναι κάτι παραπάνω από καλές. Όχι ότι είναι οι προσωπικές σχέσεις που θα παίξουν τον πρωταρχικό ρόλο στην αμερικανική απόφαση αλλά έχουν κι αυτές τη σημασία τους. 

Άλλοι υποστηρίζουν ότι “η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την εκλογή Έλληνα σ΄ αυτή τη θέση” . Λογικό επιχείρημα ,αλλά υπάρχει και το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να θέλουν να κάνουν μία ακόμη συμβολική κίνηση δυσαρέσκειας προς την πλευρά του Ερντογάν. 

Όλα λοιπόν δείχνουν ευνοϊκά για την υποψηφιότητα του Κωσταράκου.

Ο Κωσταράκος αν εκλεγεί δεν θα αποστρατευθεί ,θα αφήσει όμως τη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, ανοίγοντας το δρόμο για την διαδοχή του. Οι δύο βασικοί υποψήφιοι είναι ο Α/ΓΕΝ Βαγγέλης Αποστολάκης και σε δεύτερο πλάνο ο Α/ΓΕΣ Χρήστος Μανωλάς.
Όλα αυτά αν εκλεγεί ο Κωσταράκος. Που επαναλαμβάνουμε είναι πολύ πιθανό.

Διαβάστε ακόμη:

«Επέλαση» Ζιαζιά! «Ο Αρχηγός δεν μπορεί να εργάζεται για το ατομικό του συμφέρον» -Άρθρο φωτιά