Είναι αποτυχία η τοποθέτηση Γάλλου διοικητή στο στρατηγείο της Λάρισας; Μια άποψη

Η Ελλάδα ήθελε να τοποθετήσει Έλληνα στρατηγό στο στρατηγείο της Λάρισας για τις επιχειρήσεις στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία . Δεν είναι μυστικό ότι αυτό ήταν το “τυράκι” για να δεχτεί η πολιτική ηγεσία την εμπλοκή μας. Όπως δεν είναι μυστικό ότι η ηγεσία του ΥΠΕΞ ήταν αυτή που μας έσπρωξε σ΄ αυτή την περιπέτεια.

Είναι αποτυχία η τοποθέτηση Γάλλου διοικητή ή αρκεί η ενεργοποίηση του στρατηγείου;

Ένας απόστρατος ανώτατος αξιωματικός καταθέτει τη δική του άποψη για την εξέλιξη:

Άραγε πόσο υπερήφανοι θα μπορούσαμε να είμαστε όταν μετά τις άοκνες προσπάθειες του Α/ΓΕΕΘΑ και του Υπουργού Εξωτερικών κ. Βενιζέλου προκειμένου να αποδεχθεί η ΕΕ το Επιχειρησιακό Στρατηγείο της Λάρισας με Έλληνα Στρατηγό Διοικητή, ναι μεν το Στρατηγείο έγινε αποδεκτό αλλά με…. Γάλλο  Στρατηγό Διοικητή.
Πόσο μας τιμάει αυτό;

Να υποθέσουμε ότι οι Γάλλοι για να προστατεύσουν  με  σιγουριά τα συμφέροντα τους και την νεοαποικιακή πολιτική τους δεν εμπιστευτηκαν την αποτελεσματικότητα και την επάρκεια του Έλληνα Στρατηγού;

Μήπως το ΥΠΕΞ και το ΓΕΕΘΑ που πρωτοστάτησαν σε αυτη την πρωτοβουλία θα πρέπει επιτέλους χωρίς εξωραιστικές υπεκφυγές να μας ενημερώσουν με  τίμια γλώσσσα και χωρίς εξωραιστικές υπεκφυγές ποια εθνικά συμφέροντα εξυπηρετούμε  και ποιό θα είναι τελικά το οικονομικό τίμημα της όλης αυτής εμπλοκής όταν μάλιστα τα αποθέματα καυσίμων είναι σε απαράδεκτα επίπεδα.
Γιατί αποτύχαμε να έχουμε Έλληνα Στρατηγό Διοικητή; 

Ποιές ήταν οι ενέργειες του Πρέσβυ μας στην ΕΕ, του Α/ΓΕΕΘΑ αλλά και του Αντιστρατήγου Μόνιμου Στρατιωτικού Αντιπροσώπου  στην Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ (EUMC) τον οποίο τοποθετήσαμε από πέρσι τον Μάρτιο για προετοιμάσει από στρατιωτικής απόψεως την Προεδρία της Ελλάδας (σσ όλες οι άλλες χώρες που είναι μέλη του ΝΑΤΟ εκπροσωπούνται από τον ΣΑ στο ΝΑΤΟ) επιβαρύνοντας με ένα πρόσθετο κόστος τον προυπολιγισμό του ΥΕΘΑ μέσα σε συνθήκες οικονομικής περιδίνησης.

Έχουμε συνηθίσει εύκολα να θριαμβολογούμε και δύσκολα να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μίας αποτυχίας. Και αναμφίβολα η τοποθέτηση του Γάλλου Στρατηγού αντι Έλληνα είναι μία αποτυχία και οπωσδήποτε θέμα εθνικού γοήτρου και διαπιστώνουμε ότι επικρατεί μία….αδικαιολόγητη σιωπή. 

Διαβάστε ακόμη:

Γάλλος στρατηγός στην Λάρισα – Έλληνας επιτελάρχης – Νέα δεδομένα στις κρίσεις