Ελλάδα-Αρμενία: «Έπεσαν» οι υπογραφές στο Πρόγραμμα Στρατιωτικής συνεργασίας 2018

Έπεσαν το πρωί στο ΓΕΕΘΑ, οι υπογραφές στο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2018 μεταξύ της Ελλάδας και της Αρμενίας. 

Το Πρόγραμμα Στρατιωτική υπέγραψαν ο Διευθυντής της Διευθύνσεως Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, Ταξίαρχος Μιλτιάδης Γρυλλάκης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αμυντικής Πολιτικής του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, κ. Levon Ayvazyan.

Το εν λόγω Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας περιλαμβάνει δραστηριότητες στους τομείς της ατομικής εκπαίδευσης στελεχών και των ειδικών δυνάμεων. Υπενθυμίζεται ότι το φετινό Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είχε υπογραφεί στο Ερεβάν στις 16 Νοεμβρίου 2016.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Αρμενίας

Οι σχέσεις Ελλάδας-Αρμενίας έχουν μακροχρόνιο ιστορικό υπόβαθρο και συνδέονται με τη συνύπαρξη Ελλήνων και Αρμενίων κατά τη Βυζαντινή περίοδο και κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν αναγνωρίσει επισήμως τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, που συντελέστηκε το 1915. Αντίστοιχα, Αρμενική Βουλή έχει αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η Ελλάδα έχει χορηγήσει αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια σε συνεργασία και με Διεθνείς Οργανισμούς, όπως ο FAO και παρέχει την υποστήριξή της για την προσέγγιση της Αρμενίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αρμενίας, οι δύο χώρες συνεργάζονται στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, ΟΑΣΕ, ΣτΕ, ΟΣΕΠ), ενώ η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της ΕΕ με την Αρμενία.