Ελληνικό Special Forces Joint Command: Στο βάθος η έδρα του Νατοϊκού Στρατηγείου

Ελληνικό Special Forces Joint Command και στο βάθος η έδρα του Νατοϊκού Στρατηγείου Ειδικών Δυνάμεων! 

Η δημιουργία και κυρίως η λειτουργία της Διακλαδικής Διοίκησης άλλωστε όπως λένε καλά ενημερωμένες πηγές του Ελληνικού Πενταγώνου θα είναι μια «βουτιά» στο μέλλον. Ταυτόχρονα όμως θα εξυπηρετήσει και έναν μεγαλεπίβολο στόχο. Αυτός δεν είναι άλλος από τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στο Νατοϊκό Στρατηγείο Ειδικών Δυνάμεων, το οποίο η βορειατλαντική συμμαχία σκοπεύει να στήσει στην ευρύτερη περιοχή.

Η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου και η Αμερικανική βοήθεια

Σύμφωνα με πληροφορίες τις εξελίξεις στον τομέα των ειδικών επιχειρήσεων παρακολουθούν στενά Αμερικανοί επιτελείς. Είναι δε ισχυρό το ενδεχόμενο- στο πλαίσιο της υπερατλαντικής βοήθειας- να “επενδυθούν” με τα ελληνικά χρώματα ελικόπτερα τύπου Black Hawk ειδικών επιχειρήσεων.

Άλλωστε δεν είναι κρυφό  ότι η χώρα μας αναμένεται να προμηθευτεί ελικόπτερα «S-70 Romeo» Sikorsky τα οποία θα προσγειωθούν στο Κοτρώνι του Μαραθώνα για να ενισχύσουν τη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού.
Μαζί με αυτή την εξάδα των τελευταίου τύπου ελικοπτέρων, είναι πολύ πιθανό όπως σημειώνουν με νόημα ανώτατες πηγές, να «καλωσορίσουμε» και τα ειδικών επιχειρήσεων ελικόπτερα που θα ενισχύσουν την ελίτ των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δείτε τα ελικόπτερα UH-60A Blackhawk

Ο τομέας αεροκίνησης 

Υπενθυμίζεται ότι στον τομέα της αεροκίνησης των ειδικών επιχειρήσεων η Ελλάδα εκκρεμμεί η προμήθεια και των τελευταίων ΝΗ-90, κάποια εξ αυτών με την ανάλογη διαμόρφωση.

Στο τραπέζι των συζητήσεων για την “δομική αναβάθμιση” των ειδικών δυνάμεων έχει πέσει και η πρόταση για τυχόν μετατροπή με τα ανάλογα απάρτια – η προμήθεια των οποίων θα γίνει από την κατασκευάστρια εταιρία- ενός C-130 στο επίπεδο MC.

Στόχος είναι η διευκόλυνση των ειδικών επιχειρήσεων και την απαιτούμενη υποστήριξη έως την άφιξή, εγγύς του σημείου άφεσης τους, από το οποίο θα συνεχίσουν την αποστολή τους με τα αλεξίπτωτα ελεύθερης πτώσης.

Δείτε βίντεο με τις δυνατότητες του C-130 στο επίπεδο MC

Η συγκεκριμένη μετατροπή θεωρείται χρονοβόρα όπως αναφέρουν τόσο αεροπορικές πηγές όσο και ανώτατοι παράγοντες που ενεπλάκησαν στενά με τον σχεδιασμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν θεωρείται ακατόρθωτη για το εξειδικευμένο και με περίσσευμα τεχνογνωσίας προσωπικό της ΕΑΒ. Άλλωστε δεν πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι έχουν λάβει ουκ ολίγες φορές τα ένσημ που έχουν γνώσεις και τεχνογνωσία πάνω σ’ αυτά τα αντικείμενα ενώ έχουν πάρει ουκ ον λίγες φορές τα εύσημα για την επιτυχημένη και ποιοτική κατασκευή Αμερικανικών παραγγελιών.

Δείτε βίντεο με τις κατασκευές της ΕΑΒ

Οι αλλαγές αναβάθμισης στη Ρεντίνα 

Το κέντρο εκπαίδευσης ανορθοδόξου πολέμου στη Ρεντίνα θα μεγαλώσει. Εξετάζεται η μετακίνηση μιας εκ των βόρειων μοιρών καταδρομών ενώ κύριος στόχος είναι πολλά από τα σχολεία των ειδικών δυνάμεων, μεταξύ αυτών της ΠΑ και του ΠΝ, που γίνονται σε άλλες περιοχές να μεταφερθούν στην Ρεντίνα. Αυτό άλλωστε θα μετέτρεπε το κέντρο των Ελλήνων κομμάντο, σ’ ένα πολυεθνικό κέντρο εκπαίδευσης ειδικών δυνάμεων που δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλα τέτοια κέντρα που λειτουργούν σε άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Δείτε βίντεο με την εκπαίδευση στο ΚΕΑΠ

Στο σχέδιο που επεξεργάστηκαν επι μακρόν, άνθρωποι με μεγάλη προϋπηρεσία στις ειδικές δυνάμεις, αιχμή του δόρατος θα είναι τα ΕΤΕΘ στα νησιά μέχρι να φτάσουν οι σύγχρονες αεροκίνητες δυνάμεις υποστήριξης από το χερσαίο τμήμα της χώρας μας.  Σε αυτήν την κατεύθυνση καταβάλλονται εργώδεις προσπάθειες να προσπελαστούν οι συμπληγάδες της γραφειοκρατίας ώστε να προχωρήσει άμεσα η αναβάθμιση του στόλου των λεμβών αλλά και των φουσκωτών τύπου Magna & VTR τα οποία μέχρι σήμερα έβγαλαν ασπροπρόσωπες τις ειδικές δυνάμεις. Κάτι που επετεύχθη με την συνεχή προσπάθεια των στελεχών των ειδικών δυνάμεων για τη συντήρηση τους, που περιλαμβάνει εκατοντάδες ώρες εργασίας, εκτός ωραρίου και με πολύ μεράκι.

Δείτε βίντεο με την εκπαίδευση των ΕΤΕΘ


Τέλος οι επικοινωνίες θα αποτελέσουν μια σημαντική πτυχή διότι χωρίς επικοινωνίες με τα «μετόπισθεν» δεν μπορεί να συνεχιστεί οποιαδήποτε επιχείρηση.