«Γαλλικό διάβημα» για την Λάρισα και την παροχή επικοινωνιών από την Ελλάδα!

Από το Ελλάς – Γαλλία συμμαχία φθάσαμε στο Ελλάς – Γαλλία …σοβαρή διαφωνία με αφορμή την λειτουργία του Στρατηγείου στη Λάρισα και την επιχείρηση στην Κεντρική Αφρικανική Δημορατία. Για την οποία όπως επισημαίνουν οι Γάλλοι, είχαμε αναλάβει δεσμεύσεις που προέβλεπαν την αποστολή τουλάχιστον 10 Ελλήνων στρατιωτικών στην φλεγόμενη περιοχή.

Το βέβαιο είναι ότι η χωρίς μελέτη, πρόχειρη και εσπευσμένη προσφορά του Επιχειρησιακού Στρατηγείου της Λάρισας τον προηγούμενο μήνα συνεχίζει να εκθέτει ττην χώρα.

Τι έχει συμβεί:



Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου το Νο 2 της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα υπέβαλλε επίσημο διάβημα της χώρας του με το οποίο η Κυβέρνηση της χώρας του διαμαρτύρεται για την σημαντική καθυστέρηση αποστολής κλωβού επικοινωνιών στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία όπου αναπτύσσονται δυνάμεις των κρατών μελών της ΕΕ με άλλες προερχόμενες από τα μέλη της Αφρικανικής Ενώσεως (African Union). Η αποστολή κλωβού και η αποκατάσταση επικοινωνιών μεταξύ της διοικήσεως των δυνάμεων που ενεργούν στην περιοχή και του Επιχειρησιακού Στρατηγείου (OHQ) που ασκεί τον επιχειρησιακό έλεγχο αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας που το παρέχει και στην συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδος. Ο Γάλλος Διοικητής των Δυνάμεων στην περιοχή περιμένει να επικοινωνήσεις με τον …Γάλλο Στρατηγό που διοικεί το Επιχειρησιακό Στρατηγείο της Λαρισας…και αδυνατεί.

Υπήρξαν αγωνιώδεις προσπάθειες του ΓΕΕΘΑ είτε για να μισθώσει κλωβό επικοινωνιών από άλλη χώρα είτε να στείλει τον δικό μας αλλά να λειτουργήσει με…. Γάλλους !
Οι Γάλλοι που επιθεώρησαν τον κλωβό που τελικά προσφέρουμε αλλά με “αγορασμένους από ιταλική εταιρεία κωδικούς” , είπαν ότι δεν τους κάνει.

– Αυτό δημιούργησε σοβαρές αντιδράσεις από πλευράς Γαλλίας και είχε ως αποτέλεσμα τελικά το αυστηρό διάβημα με το οποίο καθίσταται σαφής η συμβατική υποχρέωση της Ελλάδος η οποία πρέπει μαζί με τον κλωβό να αποστείλει άμεσα και 10 άτομα για να τον λειτουργήσουν

Μαθαίνουμε ότι εξετάζεται η περίπτωση να μισθώσουμε κλωβό από εταιρεία όπως η THALES….Ποιός θα πληρώσει όμως τον λογαριασμό για περίπου 100.000 ευρω τον μήνα για τους επόμενους 6-7 μήνες…Η απάντηση είναι γνωστή. Το ΓΕΕΘΑ λέει από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό ΑΘΗΝΑ. Να επισημάνουμε για ακόμη μια φορά ότι απ΄ αυτόν τον λογαριασμό έχουν ήδη “φεσωθεί” το Βερολίνο που όπως μαθαίνουμε από έγκυρες πηγές ακόμη περιμένει τα χρήματα από την εμπλοκή Γερμανικών δυνάμεων στο Μαλι.

Ο παρορμητισμός ορισμένων στο ΓΕΕΘΑ έχει προκαλέσει το όλο πρόβλημα και δεν είναι η πρώτη φορά. Μπρορεί παλαιότερα ,όταν ο Αβραμόπουλος ήταν ΥΠΕΞ να προλάβαινε ανάλογους “παρορμητισμούς” που λίγο έλειψαν να “τινάξουν στον αέρα” σημαντικότατη στρατιωτική συνεργασία της χώρας, αλλά τώρα το ΥΠΕΞ φαίνεται ότι δεν είναι το ίδιο προσεκτικό και το ίδιο υπομονετικό.


Η ουσία είναι ότι οι σχέσεις μας με τους Γάλλους στο θέμα της επιχείρησης στην Αφρική περνούν μια κρίση. Πήγε τσάμπα και το ταξίδι του Α/ΓΕΕΘΑ στο Παρίσι το περασμένο τριήμερο.

Διαβάστε ακόμη:

Η Τουρκία έτοιμη να στείλει στρατό στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Η Unicef καταγγέλλει «αποτρόπαιες πράξεις» εναντίον παιδιών