ΓΕΕΘΑ: Oλοκληρώθηκε η 5η διακλαδική ημερίδα Ασφάλειας Πτήσεων και Εδάφους με επίκεντρο την Τεχνητή Νοημοσύνη [pics]

Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η 5η Διακλαδική Ημερίδα Ασφάλειας Πτήσεων και Εδάφους (ΑΠΕ) με θέμα «Η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ασφάλεια Πτήσεων και Εδάφους. Ευκαιρίες και Προκλήσεις» υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ και φορέα διοργάνωσης το Κέντρο Ασφάλειας Πτήσεων και Εδάφους (ΚΕΑΠΕ) του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Η ημερίδα έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας και σκοπός της ήταν η προαγωγή της ασφάλειας προσωπικού, υλικών και μέσων, η διεύρυνση του γνωστικού πεδίου των συμμετεχόντων στον εν λόγω τομέα, καθώς και η επίτευξη συνεργειών ΑΠΕ με την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σε διακλαδικό και διυπηρεσιακό επίπεδο.

Στην Ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αεράμυνας του ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχος (Ι) Αλέξανδρος Κομητούδης και ο Διευθυντής του ΚΕΑΠΕ Ταξίαρχος (Ι) Ιωάννης Κωτσάκης, και την παρακολούθησαν στελέχη και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και εκπρόσωποι κρατικών φορέων.

Η θεματολογία της Ημερίδας επικεντρώθηκε σε 2 ενότητες, «Η τεχνητή νοημοσύνη ως ευκαιρία» και «Η τεχνητή νοημοσύνη ως πρόκληση», με ομιλητές:

● Τον Ταξίαρχο (ΑΣ) Γεώργιο Καϊμακτσή, με αντικείμενο «Η ενσυνειδητότητα ως παράγοντας ασφάλειας πτήσεων».
● Τον Σμήναρχο (Ι) Δημήτριο Κορδό, με αντικείμενα «Η Τεχνητή νοημοσύνη ως μέτρο πρόληψης – εργαλείο διερεύνησης» και «Αντικείμενα προβληματισμού περί τεχνητής νοημοσύνης».
● Τον Πλοίαρχο (Μ) Κωνσταντίνο Κατσούλη ΠΝ, με αντικείμενο «Πλεονεκτήματα και τρέχουσες στρατιωτικές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης».
● Τον Επισμηναγό (ΙΙΑΙ) Βασίλειο Μουτεβελή, με αντικείμενο «Γενική περιγραφή της τεχνητής νοημοσύνης».
● Τον Προϊστάμενο Τμήματος Διαχείρισης Ασφάλειας και Συμβάντων της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) κ. Γεώργιο Κασιμάτη, με αντικείμενο «Συνεργασία ΑΠΑ – ΓΕΕΘΑ σε θέματα ΑΠΕ»
● Τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) κ. Αθανάσιο Μπίνη, με αντικείμενο «Διδάγματα διερευνήσεων Πολιτικής Αεροπορίας».