Η αποχώρηση Μπαλτάκου κλείνει την «ατζέντα σιδηράς πυγμής στις Ένοπλες Δυνάμεις»;

Η αποχώρηση Μπαλτάκου από τον κυβερνητικό μηχανισμό ενδέχεται να γίνει αισθητή στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η “ατζέντα” της “σιδηράς πυγμής” στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε προσπάθειας έκφρασης των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει οι αλόγιστες περικοπές στις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν ήταν μυστικό ότι έφερε την υπογραφή και του Τάκη Μπαλτάκου. Όχι μόνο τη δική του βέβαια, αλλά εκείνος είχε αναλάβει να την εκφράζει.

Η πολιτική της σιδηράς πυγμής στους στρατιωτικούς είχε ενταχθεί στην διαδικασία της προσπάθειας να “σταματήσουμε την ροή ψηφοφόρων προς της Χρυσή Αυγή” και οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν το ιδανικό πεδίο δράσης .

Τον τόνο στην στρατιωτική ηγεσία που κυνήγησε με συνέπεια όσους στρατιωτικούς εξέφρασαν άποψη για θέματα εργασιακά ,τον έδινε η κυβέρνηση με διαρροές όπως αυτές που είχαν δημοσιευθεί στον Τύπο και σύμφωνα με τις οποίες θα διώκονται πειθαρχικά όσοι στρατιωτικοί εμπλέκονται με ενώσεις ή εκφράζονται δημόσια για οποιοδήποτε θέμα χωρίς να έχουν λάβει σχετική άδεια. Ήταν τόση η σπουδή να τηρηθεί η γραμμή της “σιδηράς πυγμής” που την εποχή της υπουργίας Πάνου Παναγιωτόπουλου απορρίπτονταν όλα τα αιτήματα για δημοσιογραφική κάλυψη δραστηριοτήτων των ΕΔ ακόμη και για εξειδικευμένα αμυντικά έντυπα!

Επισημαίνουμε ότι ο Μπαλτάκος ήταν ένας από τους εκφραστές αυτής της λογικής αλλά όχι ο μοναδικός. Και πάντως πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι τουλάχιστον στην περίπτωση του Επίτιμου Α/ΓΕΝ Κοσμά Χρηστίδη είχε το πολιτικό κριτήριο να κρίνει ότι τα όσα είπε ο ναύαρχος προφανώς εξυπηρετούσαν την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα. Δυστυχώς αποδειχτηκε ότι υπερίσχυσαν άλλες απόψεις.

Τώρα που ο κ. Μπαλτάκος αποχώρησε η κυβέρνηση δείχνει ότι είναι πρόθυμη να εγκαταλείψει την αδιέξοδη όπως αποδείχτηκε τακτική της σκληρής -και άδικης- αντιμετώπισης στελεχών που μιλούν για τα αυτονόητα. Θα το δείξει στην πράξη;

Αναφερόμαστε στην απόλυτη άρνηση που μέχρι τώρα έδειχνε να αντιμετωπίσει το ζήτημα των Ενώσεων Στρατιωτικών που ήδη λειτουργούν με την “σφραγίδα της Δικαιοσύνης”. Από την Κυριακή βρίσκεται εν ζωή και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών. Το παράδοξο είναι ότι οι ίδιοι οι στρατιωτικοί ζητούν από την κυβέρνηση -και όχι μόνο την σημερινή- απλά να νομοθετήσει! Για να διασφαλίσει έτσι τον τρόπο λειτουργίας των Ενώσεων Στρατιωτικών τις οποίες ουδείς πλέον μπορεί να κλείσει.

Αντιθέτως και προφανώς κινούμενοι με την λογικη της ατζέντας της “σιδηράς πειθαρχίας” κάποιοι στα υψηλα΄κλιμάκια της ιεραρχίας προσπαθούν ματαίως να αντιμετωπίσουν το σοβαρό αυτό ζήτημα με “δούρειος ίππους” και άλλα τεχνάσματα καταδικασμένα εκ των προτέρων σε αποτυχία.

Επειδή όπως πολύ σωστά έχει επισημάνει ο ίδιος ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος , οι ΕΔ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας,θα πρέπει να καταλάβουν όσοι ακόμη είναι σε “άλλη γραμμή πολιτικής” ότι όπως και η ελληνική κοινωνία δεν έχει την πολυτέλεια ανώφελων συγκρούσεων, έτσι και οι ΕΔ επιβάλεται να “γαληνέψουν”.

Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν τόσο το καλύτερο.

Διαβάστε ακόμη:

Η σχέση Μπαλτάκου με τις Ένοπλες Δυνάμεις – Αλήθειες και υπερβολές

Το ΓΕΕΘΑ «στηρίζει» Μπαλτάκο … ως συγγραφέα! Διαβάστε γιατί