Καταρρέει η «διακλαδική κατάταξη» έμπνευση του ΓΕΕΘΑ – «Τσιμπημένο» το κόστος

Η αστειότητα της “διακλαδικής κατάταξης” άρχισε να καταρρέει μετά από το “μπαϊράκι” που σήκωσε το ΠΝ. Το οποίο για να πάρει τους ναύτες από την Τρίπολη χρησιμοποίησε ένα και μοναδικό επιχείρημα : η …διακλαδική κατάταξη αποδείχτηκε ακριβότερη από την “παραδοσιακή”. Επιχείρημα ακλόνητο αυτή τη περίοδο στην Ελλάδα της κρίσης.

Κάπως έτσι οι ναύτες επιστρέφουν στον Πόρο για να εκπαιδευτούν σωστά. Φαίνεται όμως ότι η ορθή κίνηση του ΠΝ οδηγεί σε …γενικότερη αντίδραση.

Το κείμενο το έχει γράψει στρατιωτικός. Ο οποίος υποστηρίζει ότι και οι νεοσύλλεκτοι του ΣΞ πρέπει να φύγουν από την 124 ΠΒΕ της ΠΑ.

Έχει λογική αλλά καλό θα ήταν να έχει και “αριθμητικές αποδείξεις” για το κόστος της συνεκπαίδευσης στρατού και ΠΑ.

Το δημοσιεύουμε αναμένοντας τα σχόλιά σας:


“Οκτώβρης του 2012 και εν μέσω «τυμπανοκρουσιών» (πάντα στο πλαίσιο της επιτακτικής δημοσιονομικής οικονομικής πολιτικής), ανακοινώνεται η μετατροπή της 124 ΠΒΕ, σε Διακλαδικό Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων «124 ΠΒΕ». Από την επόμενη κιόλας εκπαιδευτική σειρά Στρατιώτες, Ναύτες και Σμηνίτες καλούνται για κατάταξη στην νεοϊδρυθείσα (ως προς την σύνθεσή της) Μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Τρίπολη.

Στόχος η κοινή και τυποποιημένη εκπαίδευση του Οπλίτη – Μαχητή προκειμένου μετά το πέρας αυτής (εκπαίδευσης) να μπορεί να αποδοθεί στο Όπλο το οποίο έχει αρχικά επιλεγεί για κατάταξη. Επίσης η δυνατότητα εγγραφής του κάθε εκπαιδευμένου Οπλίτη, στην Εφεδρεία του στρατού Ξηράς μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων (απόλυση του) και αφού έχει υποστεί την προαναφερόμενη κοινή και τυποποιημένη εκπαίδευση. Προστιθέμενη αξία στο όλο εγχείρημα προσδίδουν τα οικονομικά οφέλη  που θα προκύψουν από την συγχώνευση αλλά και την κατάργηση Στρατοπέδων.

Τον Σεπτέμβρη του 2013, σε επίσκεψή του ο ΥΠ.ΕΘ.Α κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος και πάντα συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, εκφράζει την ικανοποίηση του, για την επιτυχία του εγχειρήματος και για την εκπαίδευση που γίνεται στο Διακλαδικό Κέντρο.

Ιούνιος 2014 και με γνώμονα τα υψηλά κόστη όπως και την ανεπάρκεια της Ναυτικής Εκπαίδευσης (κολύμβησης, η οποία δεν είναι μέρος της εκπαίδευσης του Οπλίτη Μαχητή, αλλά του ίδιου του Όπλου και μετά το πέρας της βασικής εκπαίδευσης) εκδίδεται η Ε.Δ.Υ.ΕΘ.Α. κατάταξης (Εγκύκλιος Διαταγή Υπουργού Εθνικής Άμυνας), που αφορά στην πρόσκληση στρατευσίμων για κατάταξη με την 2014 Δ΄ ΕΣΣΟ (Ιούλιος 2014) στο Πολεμικό Ναυτικό, στο Κ.Ε. Πόρου. Το ΓΕΝ με γνώμονα τα υψηλά κόστη λειτουργίας ενός Εκπαιδευτικού Κέντρου, σε συνδυασμό με το μικρό αριθμό Ναυτών που κατατάσσονται ετησίως σχεδιάζει την μείωση των εκπαιδευτικών ΕΣΣΟ από 01/01/2015, από έξι (6) σε τέσσερεις (4).

Στο «Δυκλαδικό» και όχι πλέον «Διακλαδικό» Κέντρο Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας «124 ΠΒΕ» έχει απομείνει να «συλλειτουργεί» μαζί της, ο Στρατός Ξηράς.

Ο Στρατός Ξηράς λόγω του μεγάλου όγκου Στρατιωτών προς εκπαίδευση, απαιτείται να καλεί για τον σκοπό αυτό έξι (6) εκπαιδευτικές ΕΣΣΟ. Η Πολεμική Αεροπορία η οποία είναι στα πρότυπα του Πολεμικού Ναυτικού δεν απαιτείται να εκπαιδεύει Σμηνίτες για περισσότερες από τέσσερεις (4) εκπαιδευτικές ΕΣΣΟ, λόγω του μικρού αριθμού Σμηνιτών που της προγραμματίζονται μετά την κλήρωση που διεξάγει ο αρμόδιος φορέας του ΓΕΕΘΑ (περίπου 400 άτομα απ’ όλη την επικράτεια σε κάθε εκπαιδευτική ΕΣΣΟ).
 
Σε απόσταση δύο (2) χιλιομέτρων από την 124 ΠΒΕ υπάρχει και υπολειτουργεί το θρυλικό στρατόπεδο του Πεζικού «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» ή 11ο Σ.Π. Το ερώτημα που τίθεται είναι: Υπάρχει η πρόβλεψη για μετεγκατάσταση του ΓΕΣ/ΠΖ από την 124 ΠΒΕ στο 11ο Σ.Π. προκειμένου να επαναλειτουργήσει πλήρως το εν λόγο στρατόπεδο και να συνεχιστεί η εκπαίδευση σύμφωνα πάντα με τις «παραδόσεις» του Όπλου, όπως και να μειωθούν τα κόστη λειτουργίας της Πολεμικής Αεροπορίας, από την ταυτόχρονη μετάπτωση της εκπαιδευτικής της δραστηριότητας σε τέσσερεις εκπαιδευτικές ΕΣΣΟ, που απαιτείται και απαιτείτο πριν την δημιουργία του Διακλαδικού Κέντρου Εκπαίδευσης και πότε;                   
 
Θα απαντήσει ο Υπουργός;”

Διαβάστε ακόμη:

«Ακριβή μου διακλαδικότητα» – Το παρασκήνιο της σύγκρουσης Α/ΓΕΕΘΑ με τον Α/ΓΕΝ

Οι ναύτες επιστρέφουν στον Πόρο – Η σειρά του Ιουλίου θα παρουσιαστεί εκεί