«Μάϊκλ ήρθα» ! Ο Αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα

Οι “υψηλές αφίξεις” στο ΥΕΘΑ συνεχίζονται στο ΥΕΘΑ . Μετά από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέϊ Σοϊγκού εκπρόσωπο της “κόκκινης αρκούδας”, σήμερα τη πύλη του Χολαργού περνά ο Αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Μ. Ντέμπσεϋ,όπως είχε υποσχεθεί στον Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκο.

Ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ βρίσκεται από χθες στην Ελλάδα και μαζί με τον Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκο βρέθηκε στην Κρήτη και τη βάση της Σούδας.

Δεν χρειάζεται και πολύ ανάλυση για το πόσο σημαντική είναι η επίσκεψη Ντέμπσεϋ η οποία είχε προγραμματιστεί τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά τα γεγονότα της Συρίας οδήγησε στην αναβολή της.

Ο Ντέμπσεϋ που έχει πολύ καλή σχέση με τον Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ θα συναντήσει και τον ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλο. Με τις ΗΠΑ δεν είναι λίγα τα ζητήματα που ενδιαφέρουν και αναμένουν λύσεις.

Η “εξοπλιστική επίθεση” που έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ από την εποχή Βενιζέλου – Μπεγλίτη ακόμη έχει αρχίσει να υλοποιείται με την “πώληση με ειδικούς όρους”
500 τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς προσωπικού Μ-113 Α2 (διαφόρων εκδόσεων) και 10 μεταφορικών ελικοπτέρων  CHINOOK 47D . Εκκρεμεί η συζήτηση για μερικές δεκάδες τανκς Αμπραμς Α2, για πολλαπλούς εκτοξευτές MLRS,  σκάφη ανορθόδοξου πολέμου (ΣΑΠ) των βατραχανθρώπων, εναέριων μέσων, πυροβόλων και άλλων προτάσεων.

Πολλοί συνδέουν την χρονική στιγμή της επίσκεψης Ντέμπσεϋ με την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Άμυνας στην Αθήνα. Το σενάριο του “αμερικανο-ρωσικού” ανταγωνισμού είναι ελκυστικό. Αλλά νομίζουμε ότι δεν έχει βάση. Ουάσινγκτον και Μόσχα είναι βέβαιο ότι θέλουν να έχουν ανοιχτή γραμμή και…πόρτες στην Ελλάδα όμως φαίνεται ότι έχουν εξασφαλίσει και οι δύο τι θέλουν και κυρίως πως θα το πάρουν.  

Διαβάστε ακόμη:

«Πείτε του Μάϊκλ έρχομαι» – Μήνυμα του αμερικανού αρχηγού στον Κωσταράκο