Στην Άσκηση «Μέδουσα» από σήμερα Ελλάδα και Αίγυπτος

Από 23 έως 29 Ιουνίου 2018, θα πραγματοποιηθεί η κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου, με την επωνυμία “ΜΕΔΟΥΣΑ 6”, στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Στην άσκηση προσκλήθηκαν και θα συμμετάσχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της Κύπρου με προσωπικό και μέσα.

Η άσκηση περιλαμβάνει φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω, στη Ναυτική Βάση Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, και εν πλω, στη θαλάσσια περιοχή βορείως Αλεξάνδρειας Αιγύπτου εντός του FIR Καΐρου.

Οι Ελληνικές ΕΔ θα συμμετάσχουν με 2 φρεγάτες μετά των οργανικών τους ελικοπτέρων, 1 υποβρύχιο, 8 αεροσκάφη F-16 (εκ των οποίων 1 τετράδα θα μετασταθμεύσει και θα επιχειρεί από αεροπορική βάση της Αιγύπτου), 1 αεροσκάφος C-130, 1 αεροσκάφος AWACS, 1 ελικόπτερο CHINOOK, 2 επιθετικά ελικόπτερα AH-64, προσωπικό μονάδων των ειδικών δυνάμεων.

Οι Κυπριακές ΕΔ θα συμμετάσχουν με 1 πλοίο ανοικτής θαλάσσης και προσωπικό των ειδικών δυνάμεων.

Οι Αιγυπτιακές ΕΔ θα συμμετάσχουν με 1 ελικοπτεροφόρο πλοίο (MISTRAL CLASS), 2 φρεγάτες, 1 υποβρύχιο, 2 πυραυλακάτους, 6 Αεροσκάφη F-16, 2 αεροσκάφη RAFALE, 1 αεροσκάφος Ε2-C, 1 ελικόπτερο, προσωπικό μονάδων των ειδικών δυνάμεων.

Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των ΕΔ των συμμετεχουσών χωρών με τη βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.

Τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας/συνεκπαίδευσης περιλαμβάνουν:

Τη Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018, θα πραγματοποιηθεί η ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών (DV Day), εν πλω.

Δείτε φωτογραφίες από την περσινή άσκηση: