Ολοκληρώθηκε η συνεκπαίδευση στελεχών της ΔΕΠ με Βρετανούς της «43 Commando» [pics]

Ολοκληρώθηκε η συνεκπαίδευση στελεχών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) με Βρετανούς της φημισμένης μονάδας «43 Commando», όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Από την Τρίτη 26 Μαρτίου έως την Παρασκευή 05 Απριλίου 2024, και στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Περάμου Αττικής διμερής συνεκπαίδευση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 χωρών.

Η συνεκπαίδευση, επικεντρώθηκε στη σχεδίαση και διεξαγωγή αντικειμένων Βολών Μάχης Ταχείας Αντίδρασης (Close Quarter Battle, CQB), καθώς και Ειδικών Επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκειά της, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια, τα οποία συνέβαλαν στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας, καθώς και στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας.

Στην εν λόγω δράση από ελληνικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό και μέσα από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, ενώ από πλευράς του Ηνωμένου Βασιλείου προσωπικό και μέσα του 43 Commando Fleet Protection Group Royal Marines. Όπως είχε γράψει και το Onalert.gr, αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι Βρετανοί κομάντος ήρθαν για συνεκπαίδευση με τις ελληνικές ειδικές δυνάμεις.

Η απόφαση των Βρετανών να έρθουν στη χώρα μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο ότι είναι εξαιρετικά επιλεκτικοί στις συνεκπαιδεύσεις τους και δύσκολα βγαίνουν από τη χώρα τους, πόσο μάλλον σε ένα πολύ μικρότερο κράτος όπως η Ελλάδα. Συνολικά 32 άτομα έλαβαν μέρος στην κοινή εκπαίδευση, εκ των οποίων 24 operators, 3 Αξιωματικοί και 5 επιπλέον στελέχη για ζητήματα υποστήριξης.

Η «43 Commando Fleet Protection Group Royal Marines» διαθέτει συνολική δύναμη 550 ατόμων και ανήκει στο βρετανικό βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό (Royal Navy) με έδρα τη Ναυτική Βάση HM Clyde στη Σκωτία. Κύρια αποστολή της Μονάδας είναι η προστασία των πυρηνικών όπλων της Βρετανίας, ενώ ακόμα έχει την ευθύνη 24/7 και 365 μέρες το χρόνο να προστατεύει τα υποβρύχια κλάσης Vanguard, τα οποία μεταφέρουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές.

Δείτε φωτογραφίες: