Πως χρησιμοποιήθηκαν οι ΕΔ στο «γεφύρωμα» με την ακροδεξιά και η «επιρροή» Μπαλτάκου

Η “στροφή στην ακροδεξιά” με πρόσχημα “να σταματήσουμε την διαρροή ψήφων προς την Χρυσή Αυγή” αποκαλύπτεται πλέον και από τον ίδιο τον πρώην γεγνικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο, ο οποίος με δηλώσεις του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και δημιουργίας νέου πολιτικού χώρου. “Αν η ΝΔ συνεχίσει την στροφή της προς το κέντρο”. Αυτό που έχει ενδιαφέρον να δούμε είναι πως οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και τα Σώματα Ασφαλείας χρησιμοποιήθηκαν σ΄ αυτή τη στρατηγική…προσέγγισης της ακροδεξιάς. Με την ανοχή και σε κάποιες ελάχιστες περιπτωσεις με συνεργασία μέσα από το στράτευμα. Και αυτό είναι το χειρότερο!

Τα περιστατικά που αποδεικνύουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιήθηκαν ως πιόνι σ΄ αυτό το το παιχνίδι επιβεβαίωσης “ακροδεξιάς εθνικοφροσύνης” είναι υπαρκτά.
Για την παρέλαση του 2012 και την “πολιτική εντολή” που δόθηκε για αποστολή στρατού στην Θεσσαλονίκη η επιβεβαίωση από τον Επίτιμο Α/ΓΕΝ Κοσμά Χρηστίδη αναμένει τις εξηγήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας. Όχι με διαρροές αλλά επισήμως. Γι΄ αυτό και δεν θα αναφερθούμε . Αναμένουμε ότι κάποια στιγμή η στρατιωτική ηγεσία θα εξηγήσει την επιλογή της να ακολουθήσει μια εντολή έξω από κάθε νομιμότητα.

Υπάρχει όμως ένα ακόμη μεγάλο θέμα για το οποίο μπορεί να μην υπάρχει δημόσια επίσημη επιβεβαίωση, υπάρχουν όμως πολλές “παρασκηνιακές” . Και βέβαια δεν υπάρχει και καμία διάψευση.

Η καταδίωξη των αλβανών δραπετών εγκληματιών που ευθύνονταν για την δολοφονία νεαρής κοπέλας έξω από την Κόρινθο κατά την διάρκεια ανταλλαγής πυρών με αστυνομικούς είχε λογικά συνταράξει την κοινή γνώμη. Ο άδικος χαμός της κοπέλας είχε δημιουργήσει την απολύτως δικαιολογημένη απαίτηση των πολιτών για σύλληψη των εγκληματιών. Επί μέρες η ομάδας δραπετών κινούνταν στην ελληνική ύπαιθρο καυεθυνόμενη προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα με στόχο να περάσει στην Αλβανία.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναλάβει την καταδίωξή τους αντιμετώπιζαν εκτός από τα προβλήματα και τις δυσκολίες της επιχείρησης και την αφόρητη πίεση της κοινής γνώμης. Σ΄ αυτή τη συγκυρία εκδηλώθηκε η δεύτερη ευθεία εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις έξω από το νόμιμο πεδίο δράσης τους.

Με μανδύα μια “άσκηση” στην ορεινή Ευρυτανία αποκαλύφθηκε ότι ομάδα αλεξιπτωτιστών αλλά και ανδρών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού (!!!) κινούνταν στην ίδια περιοχή που διεξαγόταν η επιχείρηση καταδίωξης των αλβανών δολοφόνων! Πως έγινε γνωστό; Απο ένα ατύχημα. Ένα uav του στρατού ξηράς προσγειώθηκε “άτσαλα” σε ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή. Η αναγκαστική κινητοποίηση για να μην χάσουμε το uav αποκάλυψε την πρωτοφανή στρατιωτική εμπλοκή!

Ακολούθησαν τα γεγονότα, με τον θάνατο κάποιων από τους δραπέτες να αποδίδεται ,επίσης χωρίς καμία ανησυχία διάψευσης, σε άνδρες των ΕΤΑ που συμμετείχαν. Σε κάποιες ακραίες -όσο και γραφικές βέβαια- περιπτώσεις η “παρασκηνιακή επιβεβαίωση” συνοδευόταν και με σχετικούς …πανηγυρισμούς και θριαμβολογίες! Όχι απαραίτητα από πηγές του ΥΠΕΘΑ ή των Γενικών Επιτελείων.

Με ποιο σκεπτικό και σε ποια νομική βάση διατέθηκαν -αν διατέθηκαν- στρατιωτικές δυνάμεις για τέτοια επιχείρηση; Τι θα γινόταν αν κάτι πήγαινε τελείως στραβά και υπήρχαν απώλειες στρατιωτικού προσωπικού; Ποιος θα είχε την ευθύνη ;

Όσο κι αν αρνούνται να το παραδεχτούν στα Γενικά Επιτελεία ήταν εμφανέστατη η επιρροή των απόψεων που εξέφραζε ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης στο στράτευμα. Η προβολή της πολιτικής “σιδηρά πυγμή” με την προβολή των Ενόπλων Δυνάμεων πότε σε μέτρα ασφάλειας – τάξης και πότε σε ρόλο…στρατοχωροφυλακής γινόταν συστηματικά για μεγάλο χρονικο διάστημα . Όσοι άσκησαν κριτική σ΄ αυτές τις πρακτικές έγινε προσπάθεια να παρουσιαστούν ως υπερβολικοί ή γραφικοί. Μακάρι να αποδεικνυόταν αυτό κι οχι αυτά που φαίνεται ότι αποδεικνύονται για όσους χωρίς πολύ σκέψη απλά εκτελούσαν όσα ένα κομμάτι τουλάχιστον της κυβέρνησης ζητούσε.

Την ίδια στιγμή που όλα αυτά εξελίσσονταν δεν πρέπει να μας διαφεύγει ο εξαιρετικά χαλαρός -για να μην πούμε αδιάφορος- τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα της Χρυσής Αυγής . Το οποίο θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά ότι είναι μικρό και ασήμαντο, αλλά θα έπρεπε και πρεπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα για να μην γίνει μεγάλο ,σημαντικό και ανεξέλεγκτο.

Ελπίζουμε ότι τώρα που η όποια προσπάθεια να στηθεί “πολιτική γέφυρα” με την ακορδεξιά κατέρρευσε και το κυβερνητικό “καράβι” να επανέλθει η σοβαρότητα και η λογική σε κάποιους και στο στράτευμα.