Τι απαντά ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωσταράκος για την τοποθέτηση Γενικού Γραμματέα στο ΥΠΕΘΑ

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος απαντά στο σχόλιο του δημοσιογράφου Χρήστου Καπούτση που δημοσιεύθηκε στο Οnalert.gr για την τοποθέτηση Γενικού Γραμματέα στο ΥΠΕΘΑ. Ο Χ.Καπούτσης εξέφραζε την πλήρη αντίθεσή του σ΄ αυτή την κίνηση και ο Α/ΓΕΕΘΑ απαντά:

Απάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο σχόλιο για την τοποθέτηση Γενικού Γραμματέα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στο σχόλιο μου, για την απόφαση του ΥΠΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλου να τοποθετήσει Γενικό Γραμματέα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, είχε την ευαισθησία να απαντήσει, διορθώνοντας και τα «κακώς κείμενα». Η επιστολή- απάντηση του Στρατηγού έχει ως εξής:

«Καλησπέρα Χρήστο,

Διάβασα το άρθρο σου και νομίζω ότι είναι βιαστικό το συμπέρασμα σου.
Από που βγαίνει ότι ο ΓΓ είναι ανώτερος από τον Α/ΓΕΕΘΑ; Για τα θέματα του Υπουργείου, του προϋπολογισμού και των Γενικών Δνσεων (ΓΔΑΕΕ ΓΔΟΣΥ κλπ) ασφαλώς είναι. Έτσι κι αλλιώς πάντα υπήρχε ένας πολιτικός ή απόστρατος, που είχε έρθει με τον Υπουργό και που έκανε κουμάντο στο Υπουργείο, είτε σαν Δντης του Πολιτικού Γραφείου, είτε με κάποιο τίτλο συμβούλου ή και Γενικού Δντού.

Ο ΑΓΕΕΘΑ δεν ελέγχει το Υπουργείο. Είναι σαν ένα πέμπτο Γενικό Επιτελείο. Για τη Δκση και τον έλεγχο των ΕΔ όμως δεν νομίζω ότι ο Γ.Γ. εμπλέκεται κανένας πουθενά. Ούτε άλλαξε η δομή των ΕΔ και ο νόμος που την προβλέπει. Δεν έχουμε νέα θεσμικά δεδομένα. Δεν νομίζω ότι απάλλαξε κανένας τον ΑΓΕΕΘΑ από τις απόλυτες ευθύνες που καθορίζει ο νόμος. Και οι αρμοδιότητες πάνε μαζί με τις ευθύνες. Ούτε νομίζω οτι για οποιοδήποτε θέμα Δκσεως και ελέγχου και ιδίως επιχειρησιακό, ο ΑΓΕΕΘΑ θα αναφερθεί ή θα πάρει έγκριση από οποιονδήποτε άλλο πλην του Υπουργού.

Τώρα αν ο ΓΓ αναλάβει με ανάθεση από τον υπουργό πρόσθετα καθήκοντα συμβούλου ή συντονιστού για κάποια ειδικά θέματα, αυτό είναι ζήτημα διεξαγωγής και σχέσεων.
Θα έλεγα καλύτερα οτι ο ΓΓ είναι στο επίπεδο αρχηγού Γενικού επιτελείου. Ούτε πιο πάνω ούτε πιο κάτω. Παράλληλες δομές με ένα άλλο αντικείμενο.
Έτσι τουλάχιστον το καταλαβαίνω εγώ. Αν κάνω λάθος θα το δούμε.
Μιχαήλ Δημητρίου Κωσταράκος
Στρατηγός – Αρχηγός ΓΕΕΘΑ»
GENERAL Mikhail Kostarakos
Chief, Hellenic National Defense General Staff
*******************************************
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΗΜΑΡΤΗΜΕΝΩΝ (Για την αποκατάσταση της αλήθειας)
Το σχόλιο ήταν η έκφραση της αγωνίας μου, να μην τοποθετηθεί κάποιο κομματικό στέλεχος ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αφού μια τέτοια τοποθέτηση θα ενίσχυε τον κομματισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις, που προσωπικά θεωρώ, ότι είναι καρκίνωμα, με σοβαρές επιπτώσεις στο αξιόμαχο των Ε.Δ. Και το δεύτερο, θεωρώ ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ως ο κορυφαίος της στρατιωτικής ιεραρχίας, θα πρέπει να απολαμβάνει σεβασμού, από την πολιτική ηγεσία και να μην «καπελώνεται» , από κάποιο κομματικό στέλεχος. Μετά όμως την τεκμηριωμένη απάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου, δεν έχω κανέναν λόγο , να επιμείνω στις απόψεις μου. Και ακόμη , επειδή θεωρώ , όχι άδικα νομίζω, ότι ο ΥΠΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος είναι ίσως ο πιο επιτυχημένος Υπουργός Άμυνας της μεταπολίτευσης, και αψεγάδιαστος σε θέματα διαφάνειας, είναι λογικό να έχω αυξημένες απαιτήσεις.
Κατά τα άλλα, « Errare Humanum est» (το σφάλλειν ανθρώπινον.)
Χρήστος Α. Καπούτσης

Διαβάστε ακόμη:

«Το στράτευμα δεν μπορεί να διοικείται από Γενικό Γραμματέα» – Αντιδράσεις για την «καινοτομία»

ΘΗΤΕΙΑ: Προαιρετική στράτευση γυναικών και υποχρεωτική για τους άνδρες στα 18 θέλει το ΓΕΕΘΑ

Από το ΧΟΡΑ και το ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ Barbaros τίποτα δεν έμαθαν Ελλάδα και Κύπρος