Το ΓΕΕΘΑ ενεργοποιήθηκε από το Onalert για τον τάφο του ταγματάρχη Βελισσαρίου

Ενεργοποιήθηκε και απάντησε το ΓΕΕΘΑ για την υπόθεση του τάφου του ταγματάρχη Ι. Βελισσαρίου που βρίσκεται θαμμένος ακόμη και σήμερα σε ένα χωράφι μαζί με άλλους ήρωες στρατιώτες μας από το καλοκαίρι του 1913 στην σημερινή Μπλαγκοεβαρντ (Άνω Τζουμαγιά) της Βουλγαρίας, όπως αποκάλυψε το ONALERT.GR.
 Το θέμα  με τον ήρωα ταγματάρχη - που είχε συμβολή στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων και σκοτώθηκε αργότερα στον Β’ Βαλκανικό πόλεμο στην  Βουλγαρία- έθιξε με δημοσίευμα του στο  ONALERT.GR ο αντιστράτηγος ε.α. Χαρ Τζιγκουνάκης

<<Γνωρίζεται – αναφέρει στην ανακοίνωση – ότι το ΓΕΕΘΑ ασχολείται από τριετίας με τον χώρο ταφής του ήρωα των Βαλκανικών πολέμων Ταγματάρχη Ιωάννη Βελισσαρίου. Στο πλαίσιο  αυτό είχαν ήδη γίνει όλες οι νόμιμες και απαραίτητες ενέργειες προς το Βουλγαρικό ΓΕΕΘΑ και είχε αποσταλθεί κλιμάκιο αξιωματικών μαζί με τον τελευταίο απόγονο της οικογενείας Σμχο (Ι) ε.α. κ.Καράπα Ξενοφών, για την αναγνώριση και εντοπισμό του υπόψη σημείου στη  σημερινή Μπλαγκοεβαρντ (Άνω Τζουμαγιά) της Βουλγαρίας καθώς  έχουν εκδηλωθεί και όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς τις πολιτικές Βουλγαρικές αρχές προκειμένου να εκδοθεί η άδεια εκσκαφής.
 
            
Το όλο θέμα,συνεχίζει το ΓΕΕΘΑ –  έχει διαβιβασθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών και στην πρεσβεία μας στη Σόφια λόγω αρμοδιότητας, για την εκδήλωση από μέρους των, των  αναγκαίων ενεργειών προς τις Βουλγαρικές αρχές σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την έκδοση άδειας εκσκαφής και μεταφοράς των οστών στην Ελλάδα>>

Το ONALERT δημοσίευσε  φωτογραφία - συνόδευε το άρθρο του κ Τζιγκουνάκη-  από το σημείο που τάφηκε -και βρίσκεται θαμμένος ακόμη και σήμερα μαζί με άλλους ήρωες στρατιώτες μας το καλοκαίρι του 1913- ο Ταγματάρχης  Ιωάννης Βελισσαρίου, στην σημερινή Μπλαγκοεβαρντ Βουλγαρίας (ελληνική ονομασία Άνω Τζουμαγιά), το μέρος δηλαδή που δόθηκε η σχετική μάχη το καλοκαίρι του 1913, κατά τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο.

»Ίσως για τους πολλούς να μη λέει τίποτα το όνομα. Δείγμα και αυτό των καιρών και της έλλειψης εθνικής παιδείας που παρατηρείται γενικότερα.
Όταν ένας λαός δεν τιμά ούτε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα δεν έχομε πολλές ελπίδες σαν έθνος…» σημείωνε ο κ Τζιγκουνακης. Και αναφερόμενος στις εκδηλώσεις που έγιναν τις λίγες ημέρες ανέφερε:»Σήμερα που γιορτάζουν οι Ηπειρώτες και μαζί όλοι οι Ελληνες την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων- για την πτώση των οποίων συνέβαλε καθοριστικά ο εν λόγω ήρωας με παράτολμη κίνηση του – και θα εκφωνηθούν πολλά λόγια κούφια τις περισσότερες φορές, το γεγονός αυτό να μας βάλει σε σκέψεις και περισυλλογή…».