Ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ στις εκδηλώσεις μνήμης για τους 9500 νεκρούς Ιταλούς στη Κεφαλονιά

Εγιναν στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν των 9.500 αξιωματικών και στρατιωτών της Ιταλικής Μεραρχίας AQUI που εκτελέσθηκαν στην Κεφαλλονιά απο τα Ναζιστικά στρατεύματα της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο του 1943 μετά την συνθηκολόγηση των Ιταλών. Οι Γερμανοί με εντολή του ίδιου του Χίτλερ διατάχθηκαν να εκτελέσου όλους τους Ιταλούς στρατιώτες επειδή αρνήθηκαν να παραδοθούν και αντιστάθηκαν.

Υπάρχει κινηματογραφική ταινία με τον τίτλο ‘Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλΐ» με πρωταγωνιστές τον Νικολα Γκέιτς και την Πενελόπε Κρούζ.
Στις εκδηλώσεις εκπροσώπησαν τις Ιταλικές Ενοπλες Δυνάμεις ο Στρατηγός Ντανίλε Ερρίκο (Υπαρχηγός του Ιταλικού ΓΕΕΘΑ) και τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ο Αντιναύαρχος Αλέξανδρος Θεοδοσίου ΠΝ (Υπαρχηγός του ελληνικού ΓΕΕΘΑ).

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν τρείς τελετές .Κοινή κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης στο Αργοστόλι, κατάθεση στεφάνου στον Λακκο όπου έριξαν οι Γερμανοί τα πτώματα των 138 αξιωματικών αφήνοντας τα άταφα για δυο ημερες και τέλος κατάθεση στεφάνων και ομιλίες στο Ιταλικό μνημείο της Μεραρχίας AQUI στη θέση Λειβαθώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο βράδυ ο σύλλογος συγγενών των Ιταλών εκτελεσθέντων παρέθεσε δείπνο στις αρχές της Κεφαλλονιάς και την ελληνική αντιπροσωπεία στο ξενοδοχείο ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΕ του Αργοστολίου επιζήσαντες (ένας ήταν μεταξύ των εκτελεσθέντων ηλικίας τώρα 93 ετών) περιέγραψε με συγκολιστικό τρόπο την διάσωσή του και ευχαρίστησε κλαίγοντας του έλληνες που τον έσωσαν κρύβοντάς τον στο σπίτι τους αποκαλώντας τον Ελληνικό Λαό : Γενναίο, Έξυπνο, Τίμιο, Φιλευσπαχνο και με αγάπη για τον άνθρωπο. Είπε δε οτι αν και οι Ιταλοί ήταν στην Κεφαλλονιά σαν κατακτητές όταν απο διώκτες έγιναν διωκόμενοι οι Ελληνες αν και ειχαν τραβήξει πολλά απο αυτούς δεν σκέφτηκαν και πολύ για να τους βοηθήσουν απο την μανία των Γερμανών.  
 
Διαβάστε ακόμη:

Κεφαλονιά 1943: Καραδικάστηκε 90χρονος Γερμανός για την σφαγή των Ιταλών


Η σφαγή της Κεφαλονιάς