«Φουρτούνες» στο ΠΝ για τις αξιολογήσεις αξιωματικών.Τι άλλαξε ο Α/ΓΕΝ και προκάλεσε αντιδράσεις

Αναβρασμός στο ΠΝ .Αξιωματικοί οι οποίοι κλήθηκαν -μετά από την κοινοποίηση, προκειμένου να λάβουν γνώση- των εκθέσεων αξιολογήσεών τους που συντάχθηκαν από τους αξιολογητές τους για το έτος 2011,διαπίστωσαν ότι από «άριστοι», και βαθμολογίες από 96 έως και 100, βρέθηκαν όλοι τους «εξαίρετοι» και με βαθμολογίες από 90 έως και 94.

Επί της ουσίας αυτό δεν αλλάζει τίποτα, αφού η βαθμολογία από 90 έως και 100 χαρακτηρίζεται από το ΠΔ 99/2001 ως εξαίρετη. Και είναι αλήθεια ότι η “δικτατορία του 100” που τόσα χρόνια υπήρχε στις αξιολογήσεις δεν ήταν κάτι φυσιολογικό.

Πρόκειται λοιπόν για αντιδράσεις επειδή ο Α/ΓΕΝ επιχειρεί να “ταράξει τα νερά” και προκαλεί “φουρτούνα” ή είναι κάτι βαθύτερο,όπως αυτό που περιγράφεται σε καταγγελία που έφθασε στο Onalert και την οποία δημοσιεύουμε,όπως ακριβώς έχει διατυπωθεί:

“ Η φετινή βαθμολόγηση διαφοροποιείται όλων των προηγουμένων ετών, εξαιτίας του υπ΄ αριθμ. Ρ 191545Ζ του Δεκεμβρίου 2011 επείγοντος σήματος που εξέδωσε ο Α/ΓΕΝ, παρεμβαίνοντας κατά παράβαση κάθε ηθικής και δεοντολογικής λογικής στη σκέψη και κρίση των αξιολογητών, οι οποίοι σημειωτέον και αυτοί αξιολογούνται.

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 2 του σήματος αυτού, κατευθύνει και «νουθετεί» τους αξιολογητές να αποφύγουν την προς τα άνω κλιμάκια της βαθμολογίας ώθηση.

Καταγγέλλουν, μάλιστα, οι ίδιοι αξιωματικοί ότι σε άτυπη συνάντηση, μετά από εντολή του Α/ΓΕΝ, ο Υπαρχηγός του ΓΕΝ έδωσε προφορικές εντολές στους Κλαδάρχες του ΓΕΝ, καθώς οι υπόλοιποι Ναύαρχοι του ΑΝΣ ανέλαβαν προσωπικά ο καθένας να ενημερώσει τα δικά του Συγκροτήματα και Διοικήσεις, ώστε να μην πάρει αξιολογούμενος μεγαλύτερη βαθμολογία του 94. Επιπλέον έλαβαν τη διαταγή εάν κάποιος αξιολογητής δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Αρχηγο,ύ οι Γνωματεύοντες να επιστρέφουν τις αξιολογήσεις στον αξιολογούντα για αλλαγή των βαθμολογιών σύμφωνα, επίσης, με τις εντολές του Αρχηγού.

Ωστόσο, θεωρούν οι ίδιοι αξιωματικοί ότι όλη αυτή η ενέργεια υποκρύπτει σκέψεις για προώθηση «ημετέρων» αξιωματικών στα ανώτατα κλιμάκια της ιεραρχίας καθόσον, στο νέο νόμο 3883/2010 περί εξελίξεως  και ιεραρχίας των Στελεχών των Ε.Δ. στο άρθρο 25 που αναφέρει τα είδη κρίσεων και στο άρθρο 26 που αναφέρει τις προαγωγές, έχει προστεθεί η κρίση και εν συνεχεία προαγωγή «κατʼ απόλυτο εκλογή»  στους βαθμούς της ιεραρχίας. Αυτό εξηγείται στο νόμο ότι τα κριτήρια προαγωγής του κρινόμενου στον κατεχόμενο βαθμό θα πρέπει να είναι  «εξαίρετα». Ισχύ των προηγούμενων άρθρων από 1/1/2012.

Στο άρθρο 29 τώρα πάλι στον ίδιο νόμο αναφέρει τη νέα κλίμακα βαθμολογίας αξιολόγησης των κριτηρίων προαγωγής, που το «εξαίρετος» πλέον δεν ξεκινάει από το 90 που προέβλεπε ο παλαιός νόμος 2439/96 καθώς και τα επιμέρους ΠΔ αυτού, αλλά από το 96!

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω συμπεραίνουν, οι ίδιοι αξιωματικοί, ότι ο οποιοσδήποτε έχει στη δικαιοδοσία του την κρίση και επιλογή ανωτάτων αξιωματικών έχει δώσει πλέον την κατεύθυνση και γραμμή για ορισμένους «αρεστούς» αξιωματικούς  να πριμοδοτούνται με βαθμολογίες πέραν του 96… καθόσον όλοι οι υπόλοιποι θα λαμβάνουν με το ζόρι και καθʼ υπόδειξη μέχρι 94…

Επειδή με τον τρόπο αυτό όλοι οι αξιολογούντες  αξιωματικοί βαθμολογούν υπό πίεση και έρχονται σε πολύ δύσκολη θέση όταν διατάσσονται να βαθμολογήσουν, παρά τη θέληση τους, τους υφισταμένους τους  με βαθμολογίες κάτω του 94, αναρωτιόμαστε ποια θα είναι η ψυχολογία και το ηθικό και των δύο (αξιολογούντος και αξιολογουμένου), όταν ο δεύτερος με υπηρεσιακή αναφορά ζητάει την επανάκριση του σε δεύτερο βαθμό, καταγγέλλοντας  τον πρώτο για εμπάθεια και όχι μόνο.

Η ανισομεταχείριση και η αδικία μεταξύ των αξιωματικών του ΠΝ στο θέμα της αξιολόγησης επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι όσοι υπηρετούν σε υπηρεσίες εκτός ΠΝ (και είναι αρκετοί), βαθμολογούνται ανεπηρέαστα (μη επηρεαζόμενοι από τις οδηγίες του Αρχηγού), δεδομένου ότι έχουν διοικητική υπαγωγή που δεν επιτρέπει παρέμβαση από το οικείο Όπλο. Μετά τα παραπάνω μπορεί ο καθένας να καταλάβει πως είναι οι σχέσεις των Στελεχών στο ΠΝ δεδομένης και της δύσκολης καθημερινότητας που καλούνται να αντιμετωπίσουν, πέραν των υπηρεσιακών θεμάτων”.