Οι γαλλικές προτάσεις και τα παραμύθια της Χαλιμάς…

Η αγορά ενός οπλικού συστήματος σε κάθε σοβαρή χώρα γίνεται με κριτήριο τις απειλές που θέλει να αντιμετωπίσει,τις επιχειρησιακές ανάγκες και σε χώρες όπως η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο και το πολιτικό-διπλωματικό βάρος της κάθε αγοράς που κάνουμε. Συνεπώς επιχειρήματα του τύπου ,»πρέπει να αγοράσουμε τις φρεγάτες γιατί οι Γάλλοι μας προσφέρουν ελκυστικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα»,είναι εκτός πραγματικότητας .Τα 6 δις θα τα πληρώσουμε,όπως πληρώνουμε τώρα άλλες τέτοιες «περίεργες χρηματοδοτήσεις» με το ΔΝΤ.
Επιχειρησιακά,αυτό που πουλάνε οι Γάλλοι δεν είναι το σκαρί αλλά τους πυραύλους Scalp Naval που θα φέρουν οι φρεγάτες. Εξαιρετικό όπλο .Διαθέτουμε ήδη 96 Scalp αποθήκες μας για τα Mirage 2000-5 και αποτελούν ένα όπλο πραγματικό φόβητρο.Να χρεωθεί η χώρα με επιπλέον 6 δις για πυραύλους που πιθανότατα ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσει για δικές της επιχειρησιακές ανάγκες είναι τουλάχιστον υπερβολικό ειδικά αυτή τη περίοδο.
Καλό θα ήταν να μας ενημέρωναν όσοι κόπτονται  για τη συγεκριμένη αγορά και βλέπουν …σκοπιμότητες πίσω από όποιον τολμήσει να εκφράσει το προβληματισμό του ,ποιο είναι το κόστος χρήσης των φρεγατών Fremm. Ένα οικονομικό μέγεθος που συστηματικά στην Ελλάδα αρνούμαστε να εξετάσουμε όταν κάνουμε αγορές οπλικών συτημάτων. Πόσο θα μας κοστίζουν οι φρεγάτες όταν με το καλό τις αποκτήσουμε. Υπάρχει απάντηση από τους  ένθερμους -και αυθόρμητους ελπίζουμε- υποστηρικτές τους.