Πως προδόθηκε το Κίνημα του Ναυτικού.Σ΄ένα…κομμωτήριο!

Σ΄ ένα …κομμωτήριο προδόθηκε το Κίνημα του Ναυτικού,που σήμερα θυμάται και γιορτάζει την ηρωϊκή κίνηση του πληρώματος του αντιτορπιλικού ΒΕΛΟΣ!

Αρκετές ημέρες πριν την εκδήλωση του Κινήματος, οι αξιωματικοί που συμμετείχαν σ΄ αυτή την αντιδικτατορική κίνηση ,συναντιόντουσαν σε διάφορα σπίτια. Μεταξύ αυτών και στο σπίτι ενός αξιωματικού που αργότερα ασχολήθηκε και με τη πολιτική.

Οι συναντήσεις κρατούσαν μέχρι τις πρωϊνές ώρες και η μητέρα του νεαρού αξιωματικού …ξενυχτούσε κι αυτή. Και το ξενύχτι όσο να ΄ναι τη ταλαιπώρησε. Πηγαίνοντας σε…σικ κομμωτήριο της εποχής, φίλη της τη ρώτησε γιατί είναι έτσι…ταλαιπωρημένη και η γυναίκα αυθόρμητα και χωρίς να πολυσκεφτεί ποιοι μπορεί να την άκουγαν είπε για τις μεταμεσονύχτιες συναντήσεις των φίλων του γιού της. Το …σωστό αυτί για τη Χούντα ήταν εκεί και μετέφερε τη συνομιλία εκεί που έπρεπε,όπως φάνηκε εκ των υστέρων.

Το Κίνημα προδόθηκε ,αλλά το χουντικό καθεστώς δεν είχε υπολογίσει το Νίκο Παππά,ο οποίος πήρε το Βέλος και πήγε Ιταλία.

Το Βέλος ΙΙ (Αντιτορπιλικό) / D-16 Αντιτορπιλικό τύπου ‘FLETCHER’, ήταν πλοίο του πολεμικού Ναυτικού το οποίο το 1973 κατά την διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ αποστάτησε και ζήτησε άσυλο στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, ως αποτέλεσμα του αποτυχημένου Κινήματος του Ναυτικού. Κυβερνήτης του πλοίου ήταν ο Νικόλαος Παππάς ο οποίος μαζί με έξι αξιωματικούς και εικοσιπέντε υπαξιωματικούς ζήτησαν πολιτικό άσυλο και παρέμειναν εκεί ως πολιτικοί εξόριστοι. Η κίνηση αυτή επέφερε πλήγμα στην Χούντα των Συνταγματαρχών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όταν εισέβαλαν οι Τούρκοι στην Κύπρο το αντιτορπιλικό Βέλος έσπευσε να βοηθήσει στην άμυνα του νησιού.