Σε μια κλωστή η τύχη Ναυπηγείων Ελευσίνας και πυραυλακάτων του ΠΝ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ,μετά από αίτημα των εργαζομένων για του εκθέσουν τη τραγική κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η επιχείρηση. Ίσως πιο τραγική κι απ΄ αυτή που βρέθηκαν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Οι Βρεατανοί της ΒΑΕ αναμένουν σήμερα πληρωμή 20 εκατομμυρίων ευρώ για να μην προχωρήσουν στην καταγγελία της σύμβασης για τη ναυπήγηση δύο πυραυλακάτων για το ΠΝ. Αν και είχαν δεχτεί τηλεφώνημα από τη ΓΔΑΕ για να βρεθεί κάποια λύση ,αυτό δεν κατέστη δυνατό,χρήματα δεν πήραν και τώρα απειλούν με καταγελία της σύβασης τη Δευτέρα το πρωί.

Ο ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Ελευσίνας Νίκος Ταβουλάρης από τη περασμένη Τετάρτη σε επιστολή του προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει παραδεχτεί τη τραγική κατάσταση. Σ΄ αυτή την επιστολή παραδέχεται ότι αν δεν δοθεί κάποιο μεγάλο ναυπηγικό έργο στην Ελευσίνα ,κατονομάζοντας τις γαλλικές φρεγάτες Fremm,δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Ερώτημα παραμένει τι θα κάνει ο ιδιοκτήτης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά Ισκαντάρ Σάφα, ο οποιος θεωρητικά τουλάχιστον είχε δείξει ένα ενδιαφέρον να αγοράσει και την Ελευσίνα. Σήμερα αναχωρεί για το Άμπου Ντάμπι ο υουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος για να παρακολουθήσει έκθεση οπλικών συστημάτων. Δεν αποκλείεται όμως να γίνουν και κάποιες συζητήσεις για την Ελευσίνα.

Το ΠΝ είναι ο έτερος χαμένος μαζί με τους εργαζόμενους. Από τα 300 εκατομμύρια έχει πληρώσει ήδη 252 χωρίς να έχει πάρει …ούτε λαμαρίνα από τις δύο πυραυλακάτους. Στην ουσία παρακολουθούμε περίπου το ίδιο…έργο μ΄ αυτό που είδαμε και με τα υποβρύχια. Έχουμε καταβάλει το μεγαλύτερο ποσό για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα,χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει τίποτα απολύτως. Το ερώτημα γιατί δόθηκαν τόσα χρήματα χωρίς καμμία απολύτως διασφάλιση είναι ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Όπως και το ποιος αποφάσιζε να αποδεσμεύονται τόσα κονδύλια,χωρίς να παραλαμβάνει και το αντίστοιχο έργο.

Οι δύο πυραυλάκατοι που θα χάσει το ΠΝ αν τελικά το ναυπηγείο δεν μπορέσει να ανταποκριθεί είναι από τις σημαντικές μονάδες του Στόλου μας. Δείτε στο βίντεο μία  από τις πέντε πυραυλακάτους που έχουν ενταχθεί στο Στόλο να εκτοξεύει ΕΞΟΣΕΤ.