Το «μαχαίρι στο λαιμό» για τις γαλλικές φρεγάτες!

Το Σαρκοζί τον πιέζουν οι Προεδρικές εκλογές του Ιουνίου κι αυτός πιέζει αφόρητα εμάς. Τι σχέση έχουν οι εκλογές του Νικολά μ΄ εμάς; Μεγάλη.

Ο Γάλλος Πρόεδρος είναι γνωστό ότι ασχολείται προσωπικά με τα γαλλικά εξοπλιστικά προγράμματα. Μέχρι στιγμής δεν του ‘χει βγει. Τουλάχιστον στο θέμα του μαχητικού αεροσκάφους Rafale έχει χάσει,σημαντικούς πελάτες όπως το Μαρόκο που πήρε F-16.Αλλά και η Βραζιλία που ήταν έτοιμη να το υπογράψει ,τελευταία στιγμή το ανέβαλε και τώρα όλα παίζονται μεταξύ Rafale και του αμερικανικού F-18.

Το δεύτερο μεγάλο γαλλικό πρόγραμμα που «καίει» το Παρίσι,είναι αυτό των φρεγατών Fremm. Αυτή τη στγμή η Ελλάδα είναι ο μοναδικός υποψήφιος πελάτης για την αγορά έξι φρεγατών αυτού του τύπου. Η πίεση που ασκείται στην ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζεται «αφόρητη» κυρίως γιατί οι Γάλλοι πιέζουν να τελειώσει το ζήτημα των φρεγατών εδώ και τώρα!

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών της Γαλλίας κ. Jacques De Lajugie, ο οποίος συνοδευόταν από το Γάλλο Πρέσβη στην Αθήνα κ. Christophe Farnaud.

Το ραντεβού του υπουργού Άμυνας με τους Γάλλους πυροδότησε νέες έντονες φήμες περί άμεσης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και παραγγελίας των έξι φρεγατών. Κύκλοι του υπουργείου Άμυνας διέψευσαν κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο επισημαίνοντας σε υψηλούς τόνους ότι «δεν παίρνουμε φρεγάτες τώρα,ξεχάστε το«.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση-εξπρές με τους Γάλλους,ούτε και να μπει σε μία διαπραγμάτευση «με το μαχαίρι στο λαιμό»,ανάλογη μ΄ αυτή που βίωσε στην υπόθεση των υποβρυχίων.

Επιπλέον υπάρχει και ζήτημα με τις απαιτήσεις του ΠΝ. Υπάρχουν σοβαρότατες ενστάσεις για το πρόγραμμα των φρεγατών Fremm,οι οποίες έχουν εκφραστεί από αξιωματικούς του ΠΝ προς την ιεραρχία. Ενστάσεις οι οποίες δεν μπορούν να αγνοηθούν σε καμμία περίπτωση:

*Το μέγεθος των πλοίων. 6.400 τόνους είναι η κάθε  Fremm, διπλάσια σε όγκο από τις υπάρχουσες φρεγάτες. Τίθεται θέμα για την ευελιξία τέτοιων πλοίων στο Αιγαίο,αλλά και για τον ελλιμενισμό τους στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

*Το θέμα του κόστους απόκτησης των γαλλικών φρεγατών αλλά και το κόστος χρήσης τους, είναι ένα ακόμη θέμα το οποίο προβληματίζει τους αξιωματικούς του ΠΝ. Η τιμή κάθε φρεγάτας σήμερα είναι 750 εκατομμύρια ευρώ και πολύ εύκολα,όπως γίνεται σ΄ όλες τις αγορές το κόστος μπορεί να φθάσει το 1 δις.

*Σημαντικότατο μειονέκτημα ειδικά μετά από τη ταλαιπωρία με το πρόγραμμα ναυπήγησης των υποβρυχίων τύπου 214, είναι ότι και η φρεγάτα Fremm, όπως ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, είναι ένα πρωτότυπο σκαρί «που είναι λογικό σε πρώτη φάση να παρουσιάσει προβλήματα. Δεν αντέχουμε να είμαστε πειραματόζωα για δεύτερη φορά».

Από την άλλη πλευρά στα υπέρ της γαλλικής πρότασης πιστώνεται η διαμόρφωση οπλικών συστημάτων του πλοίου η οποία περιλαμβάνει τη ναυτική έκδοση των πυραύλων Scalp.

Παρόλα αυτά οι «αντιστάσεις» που υπάρχουν είναι ισχυρές. Το Onalert είναι σε θέση να γνωρίζει ότι υπάρχουν διαμορφωμένες αντιπροτάσεις προς τους Γάλλους για την προμήθεια άλλων πλοίων από τη Γαλλία. Ωστόσο αυτό που «καίει» το Σαρκοζί και το επιτελείο του είναι η πώληση των Fremm.