Το ταξίδι Παπανδρέου στο Παρίσι και οι φρεγάτες.Μερικές αλήθειες.

Ένα κρίσιμο ραντεβού που έχει να κάνει με την 25η Μαρτίου και τις αποφάσεις που θα αφορούν στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας έχει στο Παρίσι ο πρωθυπουργός με το Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.Η συζήτηση για εξοπλσιμούς σε τέτοιες στιγμές φυσιολογικά δεν θα είχε θέση τέτοιες ώρες.Όμως τίποτα δεν αποκλείει ότι ακριβώς αυτές τις κρίσιμες ώρες έχουν επιλέξει οι «σωτήρες» μας για μας πιέσουν και στο τομέα των εξοπλισμών.

Προχθές οι αμερικανοί δήλωσαν παρόντες για να αγοράσουν την ΕΑΒ ή μέρος της. Χθες οι Γερμανοί έσπευσαν στο γραφείο του ΥΕΘΑ Ε.Βενιζέλου και στο ραντεβού ήταν παρόν και ο επικεφαλής του τμήματος παραγωγής μαχητικών αεροσκαφών της EADS,δηλαδή του  Eurofighter. Και σήμερα ο Πρόεδρος Σαρκοζί πιθανόν να θέσει και πάλι το ζήτημα της ναυπήγησης φρεγατών για το ελληνικό ΠΝ!

Η κυβέρνηση πληρώνει την «συνέχεια του κράτους» που επέλεξε στο χώρο των εξοπλισμών. Αντί να ξεκαθαρίσει από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της ότι όλες οι αγορές εξοπλισμών θα εξεταστούν από το μηδέν -όπως έλεγε όταν ήταν αντιπολίτευση- πήρε τη σκυτάλη από την κυβέρνηση Καραμανλή και συνέχισε να τρέχει σ΄ ένα δρόμο που οδηγεί σε αδιέξοδο. Προσπαθεί να «αξιοποιήσει» τις εξοπλιστικές προσδοκίες όλων και τελικά κινδυνεύει να τους δυσαρεστήσει όλους.

Ειδικά για τις φρεγάτες τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι πολλά. Πρώτο το τεράστιο οικονομικό κόστος. Έξι φρεγάτες σημαίνουν έξι δις. Δεύτερο την δεδομένη αρνητική στάση που έχουν οι αξιωματικοί του ΠΝ για τις συγκεκριμένες φρεγάτες. Άρνηση η οποία στηρίζεται σε συγκεκριμένα επιχειρησιακά επιχειρήματα.

Οι φήμες λένε ότι η ελληνική πλευρά γνωρίζοντας ότι οι γαλλικές πιέσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν θα προτείνουν ένα σχέδιο που θα προβλέπει τη ναυπήγηση δύο φρεγατών και δύο κορβετών. Είναι αμφίβολο αν οι Γάλλοι είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν κάτι λιγότερο από τέσσερις φρεγάτες.
Ο κ.Παπανδρέου αλλά και όλοι όσοι σπεύδουν να μας παρουσιάσουν περίπου ως καταστροφή τη δυσαρέσκεια των Γάλλων αν δεν δώσουμε εγγυήσεις για την προμήθεια των φρεγατών θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα σε δύσκολη θέση. Είναι και η Γαλλία η οποία -θα το ξαναπούμε- δεν έχει άλλη επιλογή για να πουλήσει τις φρεγάτες Fremm. Είμαστε ο μοναδικός και μακράν ο καλύτερος πελάτης των γαλλικών αμυντικών βιομηχανιών.Συνεπώς πρέπει να φερθούμε και να διαπραγματευτούμε μ΄ αυτή τη λογική . Αν πρέπει ντε και καλά να συζητησουμε και να διαπραγματευτούμε για φρεγάτες, να το κάνουμε όταν πρέπει και με τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να συζητήσουμε με τους όρους που θέλουμε την όποια αγορά. Διαφορετικά ας κρατήσει ο κ.Σαρκοζί τις φρεγάτες του στα ναυπηγεια της Λοριάν και ας τις δώσει στο δικό του ΠΝ ,το οποίο μην ξεχνάμε «τις έκοψε» για λόγους οικονομίας.