«Αντίο Ναύαρχε Λεωνίδα» – Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον Αρχηγό Βασιλικόπουλο

Ο Ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος αποχώρησε. Ο Αρχηγός στο τελευταίο ταξίδι του αναχώρησε με πλήθος κόσμου να θέλει να του πει ένα τελευταίο αντίο. Το Α’ Νεκροταφείο πλημμύρισε από το πλήθος .

Ο επικήδειος του Α/ΓΕΝ Βαγγέλη Αποστολάκη ,λέει πολλά για τον Λεωνίδα Βασιλικόπουλο και την ιστορία του:

Επικήδειος Α/ΓΕΝ

Σήμερα αποχαιρετούμε τον Ναύαρχο Λεωνίδα Βασιλικόπουλο.

Αποχαιρετούμε μία μεγάλη προσωπικότητα, έναν άριστο αξιωματικό που ευτύχησε να ηγηθεί του Πολεμικού Ναυτικού, έναν ηγέτη που σημάδεψε την πορεία του όπλου και συνέβαλε με ουσιαστικό τρόπο στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας του.

Ο Ναύαρχος Βασιλικόπουλος ήταν πάντα απλός, σεμνός και αξιοπρεπής. Ακέραιος ως χαρακτήρας, με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης και του καθήκοντος, αποτέλεσε υπόδειγμα Αξιωματικού.

Έφτασε στην κορυφή της ιεραρχίας και εξακολούθησε να είναι αγαπητός και αρεστός στους υφισταμένους του. Με το παράδειγμά του, ενέπνευσε και χάρισε όραμα στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Πέρα από τούτο όμως, ήταν αγωνιστής και πάλευε για τις δημοκρατικές ιδέες του. Επέδειξε αντιδικτατορική δράση και συμμετείχε ενεργά στο κίνημα του Ναυτικού.

Φυλακίστηκε και βασανίστηκε, όμως έμεινε ακλόνητος στα πιστεύω του και συνέβαλε αποφασιστικά στην ενδυνάμωση και περαιτέρω ανάπτυξη του αντιστασιακού κινήματος τη χώρα μας, το οποίο οδήγησε στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Ακόμα και μετά την οριστική του αποχώρηση από τα ενεργά στελέχη του Ναυτικού, συνέχισε να υπηρετεί ανιδιοτελώς την Πατρίδα μας. Ως Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κατέβαλε συνεχή και έντιμη προσπάθεια για να υποστηρίξει τα εθνικά συμφέροντα.

Το έργο του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, αποτελεί για τον καθένα από εμάς στο Πολεμικό Ναυτικό πρότυπο συμπεριφοράς και υπευθυνότητας στον όρκο που έχουμε δώσει να υπερασπίζουμε τις αξίες και τα ιδανικά αυτού του τόπου.

Ναύαρχε Βασιλικόπουλε, να είστε σίγουρος ότι το έργο σας αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για εμάς του νεότερους. Το Ναυτικό θα σας θυμάται πάντα ως έναν μεγάλο άνθρωπο και έναν μεγάλο ηγέτη.

Αιωνία σας η μνήμη.
Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ
Αρχηγός ΓΕΝ

Διαβάστε ακόμη:

Ο έρωτας στα χρόνια της εξορίας – Ο ναύαρχος και η «αριστερή» σύζυγος