Άριστα 10 για την φρεγάτα ΨΑΡΑ στην επιχείρηση ΑΤΑΛΑΝΤΑ

Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Κατέπλευσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας η Φρεγάτα ΨΑΡΑ, ολοκληρώνοντας τη συμμετοχή της στην αντι-πειρατική επιχείρηση ‘’ΑΤΑΛΑΝΤΑ’’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στον Κόλπο του Άντεν και τον Ινδικό Ωκεανό, έχοντας διανύσει κατά την τρίμηνη παραμονή της στην περιοχή επιχειρήσεων περί τα 18.000 ναυτικά μίλια, σχεδόν όσο η περιφέρεια του Ισημερινού της Γης!

Είναι η 2η φορά που η Φ/Γ ΨΑΡΑ συμμετέχει σε αυτή την ευρωπαϊκή επιχείρηση- η πρώτη ήταν πέντε χρόνια πριν, έχοντας μάλιστα  την τιμή να είναι το πρώτο πλοίο έδρας του Διοικητή εν πλω στην επιχείρηση «ΑΤΑΛΑΝΤΑ».

         
Βασική προτεραιότητα της αποστολής του πλοίου- που ήταν η αποτροπή και η καταστολή φαινομένων πειρατείας, ένοπλης ληστείας καθώς και τυχόν παράνομων δραστηριοτήτων πλησίον των σομαλικών ακτών, σε συνεργασία με τις λοιπές δυνάμεις στην περιοχή.- ήταν και η συνοδεία για παροχή προστασίας των εμπορικών πλοίων που αξιοποιούνται από το Διεθνές Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας (World Food Program – WFP), των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) και την Αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (African Union Mission in Somalia –AMISOM). 
Επιπρόσθετα, μας πληροφορεί αρμόδια πηγή του Πολεμικού Ναυτικού, ήταν οι περιπολίες που της ανατέθηκαν στον Διεθνώς Προτεινόμενο Δίαυλο Ναυσιπλοΐας (IRTC), στον κόλπο του Άντεν, οι οποιες παρείχαν την δυνατότητα γρήγορης αντίδρασης στην αντιμετώπιση περιστατικών διατάραξης των θαλάσσιων γραμμών μεταφοράς και βοήθησαν στην καταστολή του φαινομένου της πειρατείας στην περιοχή.

           Συνοδεία επισιτιστικής βοήθειας

Μία εκ των αποστολών που ανατέθηκε στη Φ/Γ ΨΑΡΑ, ήταν η συνοδεία του εμπορικού πλοίου MV Caroline Scan το οποίο είχε μισθωθεί από το WFP για την μεταφορά επισιτιστικής βοήθειας από το Djibouti προς την πρωτεύουσα της Σομαλίας, το Mogadishu. 
Κατά την εν λόγω αποστολή το πλήρωμα της Φ/Γ ΨΑΡΑ είχε εξαιρετική συνεργασία τόσο με το MV Caroline Scan όσο και με τις συνεργαζόμενες φρεγάτες FGS HESSEN της επιχείρησης ΑΤΑΛΑΝΤΑ και το ITS MIMBELLI της επιχείρησης »OCEAN SHIELD» του ΝΑΤΟ.
Όμως περιπολία  και άλλες αποστολές στα ανοιχτά της Σομαλίας, σημαίνει και ….δράσεις του οργανικού  ελικοπτέρου και της Ομαδας  των Ειδικών Δυνάμεων της ΔΥΚ που επέβαιναν επί του πλοίου.
            
Διεθνείς συνεργασίες 

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, η Φ/Γ ΨΑΡΑ είχε τη δυνατότητα να συνεργαστεί με πολεμικά πλοία και αεροπορικά μέσα που επιχειρούσαν στην ευρύτερη περιοχή και προέρχονταν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ΗΠΑ, την Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ινδία, το Πακιστάν, την Σιγκαπούρη, την Μαλαισία, την Αυστραλία, τον Καναδά, κ.α. 
Η συνεργασία, η ομαδική προσπάθεια και η επιμονή στην επίτευξη του κοινού σκοπού, που δεν είναι άλλος από την καταστολή της πειρατείας, αποτελούν τους κύριους λόγους που έχει επιτευχθεί τον τελευταίο χρόνο σημαντική μείωση στις καταλήψεις εμπορικών πλοίων από πειρατές στην περιοχή του Κέρατος της Αφρικής.
           
Κατά την συμμετοχή της στην επιχείρηση ΑΤΑΛΑΝΤΑ, η ΦΓ ΨΑΡΑ ήρθε σε επαφή με τα πληρώματα αρκετών αλιευτικών σκαφών, από τα οποία έγινε αντιληπτό ότι χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης η βοήθεια που προσφέρεται από την διεθνή κοινότητα για την καταστολή του φαινομένου της πειρατείας και των παράνομων δραστηριοτήτων στη θάλασσα.

Και …εξπρές <<γιατροί SOS>>!

 Mία από τις καταγραφές στο »Ημερολόγιο» του πλοίου αφορά η κλήση  να παράσχει ιατρική βοήθεια σε ένα ιρανικό αλιευτικό του οποίου ο Κυβερνήτης έπασχε από τροφική δηλητηρίαση. Οι αντιδράσεις τόσο του πληρώματος, με την άμεση επίτευξη της ταχύτητας των 30 κόμβων, την ταχεία αποκατάσταση επικοινωνίας και τον έγκαιρο προσδιορισμό της θέσης με το εν ανάγκη σκάφος, όσο και του ιατρικού επιτελείου της Φ/Γ ΨΑΡΑ αποδείχτηκαν άμεσες και αποτελεσματικές, <<υπενθυμίζοντας σε όλους πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη αλληλοβοήθεια στη θάλασσα>> λέει η ίδια πηγή
.
            Πάσχα με Ελληνες στο Dar Es Salaam της Τανζανίας!

Και συνεχίζει:<<Ανεξάρτητα των επιχειρησιακών παραμέτρων της αποστολής της ΦΓ ΨΑΡΑ, το πλήρωμα του πλοίου είχε την ευκαιρία να αποκομίσει σημαντικές εμπειρίες από τους κατάπλους σε λιμένες του Ινδικού Ωκεανού και του Περσικού Κόλπου, καθώς ήρθε σε επαφή με κοινωνίες διαφορετικής κουλτούρας και πολιτισμού προβάλλοντας την Ελληνική Σημαία. Ανάμεσα στους λιμένες που κατέπλευσε η Φρεγάτα  ΨΑΡΑ ήταν το Djibouti, η Doha του Κατάρ και το Abu Dhabi των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εντός του Περσικού Κόλπου, καθώς και το Salalah και το Al Duqm του Ομάν στον ευρύτερο Κόλπο του Άντεν. Ξεχωριστής σημασίας ήταν ο κατάπλους στο Dar Es Salaam της Τανζανίας για τον εορτασμό του Πάσχα, όπου τα μέλη της τοπικής ελληνικής παροικίας και της ελληνορθόδοξης κοινότητας,συγκινημένοι από την παρουσία του ελληνικού πολεμικού πλοίου, επέδειξαν την ένθερμη φιλοξενία τους στο πλήρωμα του πλοίου>>.
           
Συμβολή στην αμυντική διπλωματία

Η γενική αποτίμηση της συμμετοχής της Φρεγάτας ΨΑΡΑ στην επιχείρηση, είναι, σύμφωνα με επιτελείς του ΓΕΝ  ότι η απόδοση του πλοίου ήταν ιδιαίτερα επιτυχής- κάτι που  ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, εξέφρασε την ευαρέσκειά του καθώς – όπως επισημάνθηκε <<η Φ/Γ ΨΑΡΑ ανταπεξήλθε απόλυτα στις απαιτήσεις της αποστολής και προέβαλε τις Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας σε μια επιχείρηση και μια περιοχή ιδιαίτερα σημαντική για τα εθνικά συμφέροντα συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενίσχυση της αμυντικής μας διπλωματίας>>.

Ας καταλάβουν οι Σύμμαχοι σε ΕΕ και ΝΑΤΟ ότι η Ελλάδα, παρά την κρίση που αντιμετωπίζει, ανταποκρίνεται πάνω από όσο της αναλογεί στις συγκεκριμένες συνθήκες… Θέλουμε όμως και την δική τους βοήθεια και αλληλεγγύη.

Διαβάστε ακόμη:

Η φρεγάτα ΨΑΡΑ σώζει ιρανό ψαρά στον κόλπο του Άντεν – Φωτογραφίες

Αντιτορπιλικό ΨΑΡΑ – Ο ναύαρχος Τούμπας γράφει για την βύθισή του