Άσκηση ναρκαλιείας του ΝΑΤΟ στη Τουρκία – Ελληνική συμμετοχή

Άσκηση ναρκαλιείας διεξάγεται στην Τουρκία , στον Κόλπο του Σάρου (Ξηρού),  ανατολικά της Καλλίπολης, με διοργανωτή το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας και με την συμμετοχή πλοίων της Δύναμης Ναρκαλιείας του ΝΑΤΟ (SNMCMG-2 ) μεταξύ των οποίων και το ελληνικό ναρκοθηρευτικό »Ευρώπη».

Η διεθνής άσκηση « Nusret-2013»  ξεκίνησε στις 22 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή των 29 παρατηρητών και ολοκληρώνεται την 1η Δεκεμβρίου ενώ για πρώτη φορά, όπως λένε οι Τούρκοι, είναι ανοιχτή στους δημοσιογράφους.

Στο πλαίσιο της άσκησης που πραγματοποιείται τακτικά ανάμεσα στην Τουρκία και  συμμαχικές χώρες, αποτελείται από τρία στάδια: τοποθετήθηκαν αρχικά νάρκες στη θάλασσα, στην συνέχεια οι νάρκες εντοπίσθηκαν  από ναρκαλιευτικά πλοία και  εξουδετερώθηκαν. Υπήρξε και χρήση τηλεκατευθυνόμενου υποβρυχίου ανιχνευτή για εντοπισμό και εξουδετέρωση υπόπτων αντικειμένων υπό την επιφάνεια. Εγινε χρήση και εξουδετέρωση και πραγματικών ναρκών.

Από τουρκικής πλευράς εκτός από τα πλοία ναρκοπολέμου παίρνουν μέρος και  4 φρεγάτες, πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα των Αεροπορικών Δυνάμεων καθώς και άνδρες της Μονάδας Υποβρύχιων Επιθετικών Επιχειρήσεων ( SAT).Επίσης 3 περιπολικά σκάφη από την Τουρκική ακτοφυλακή.

Πέραν της φιλοξενούσης Τουρκίας, της Ελλάδας και των πλοίων της Μόνιμης αντιναρκικής Δύναμης του ΝΑΤΟ, συμμετείχε και πλοίο της Γερμανίας, ενώ την χθεσινή φάση  της άσκησης παρακολούθησαν  επίσης και 29 αξιωματικοί παρατηρητές από 12 χώρες..Η Haberturk έχει τον τίτλο: «Ναρκαλιευτική άσκηση στο Αιγαίο» και η Milliyet  «Η Νουσρέτ έκοψε τις ανάσες>>.

Κατά την άσκηση, ερίφθησαν στη θάλασσα γύρω στις πενήντα νάρκες με το πλοίο TCG Γκαζί Χασάν Πασά και με αεροσκάφος τύπου C130. Οι νάρκες εντοπίστηκαν από μηχανήματα του πλοίου TCG Αϊβαλίκ. Στη συνέχεια έγινε σχεδιασμός για την εξουδετέρωση των ναρκών.