Επιχείρηση «IRINI»: Ο Υποναύαρχος Μπακαλάκος παρέδωσε τα καθήκοντα Διοικητή εν Πλω στον Ιταλό Υποναύαρχο Simi [pics]

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα Παρασκευή 05 Απριλίου 2024, επί της Φρεγάτας (Φ/Γ) ΕΛΛΗ, στη Ναυτική Βάση του Τάραντα της Ιταλίας, η τελετή παράδοσης των καθηκόντων Διοικητού εν Πλω (COM FHQ) της επιχείρησης EUNAVFOR IRINI από τον Υποναύαρχο Κωνσταντίνο Μπακαλάκο ΠΝ στον Ιταλό Υποναύαρχο Armando Simi, παρουσία του Ιταλού Διοικητή της επιχείρησης Υποναύαρχο Stefano Turchetto.

O Υποναύαρχος Κωνσταντίνος Μπακαλάκος ΠΝ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο του 2023, από τον Ιταλό Υποναύαρχο Valendino Rinaldi.

Στην ΕUNAVFOR «IRINI» το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει συνεχώς με φρεγάτα από τον Μάιο του 2020, όταν άρχισαν οι περιπολίες της Ευρωπαϊκής αρμάδας κοντά στις ακτές της Λιβύης στο πλαίσιο της απόφασης του ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων στην εμπόλεμη χώρα. Αποστολή με σημαντικές ιδιαιτερότητες και πολύμηνη παραμονή των πλοίων εν πλω. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2022 η φρεγάτα «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» με Κυβερνήτη  τον Αντιπλοίαρχο Νάσο Οικονομίδη παρέμεινε στη θάλασσα συνολικά 218 ημέρες συμμετέχοντας στην Επιχείρηση «IRINI» προχωρώντας σε δεκάδες νηοψίες σε ύποπτα πλοία με στόχο τον έλεγχο του λαθρεμπορίου όπλων με προορισμό τη Λιβύη.

Η επιχείρηση έχει ως αντικείμενο την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, όπως προβλέπει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στα δευτερεύοντα καθήκοντα συμπεριλαμβάνεται η εντολή να συμβάλει στην εφαρμογή των μέτρων του ΟΗΕ για την πρόληψη της παράνομης εξαγωγής πετρελαίου από τη Λιβύη, στη διακοπή ενός επιχειρηματικού μοντέλου των δικτύων εμπορίας ανθρώπων, στην ανάπτυξη ικανοτήτων και την εκπαίδευση της λιβυκής Ακτοφυλακής και του Ναυτικού.