ΓΕΝ: Ανέλαβε τα καθηκοντά του ο αντιναύαρχος Δρυμούσης – «Περήφανος» για τη θητεία του ο ναύαρχος Πετράκης [pics]

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στον Πειραιά, ο απελθών αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), ναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, παρέδωσε τα καθήκοντα στο νέο αρχηγό, αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ.

Στην ημερήσια διαταγή του, ο ναύαρχος Πετράκης υπογράμμισε ότι κυριεύεται «από περηφάνεια και ευλογία γιατί μπορώ να δηλώσω ενώπιόν σας ότι η αποστολή μου εξετελέσθη».

Πρόσθεσε, δε, ότι παραδίδει τη σκυτάλη «σε μια στιγμή που το Πολεμικό Ναυτικό αλλάζει κα ισχυροποιείται» ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι τα τελευταία χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό «βρέθηκε στο επίκεντρο της αποτροπής ενάντια τον κλιμακούμενο αναθεωρητισμό της γείτονος, έχοντας να αντιπαρέλθει χρονίζουσες παθογένειες που αφορούν στην παλαιότητα του υλικού, στις εξαιρετικά υψηλές απαιτήσεις συντήρησης των μέσων του Στόλου, αλλά και στις ελλείψεις και τη γήρανση του προσωπικού του».

Επισήμανε ότι ως αρχηγός ΓΕΝ είχε «το προνόμιο να είμαι παρών σε μια σειρά απολύτως αναγκαίων και επί μακρόν προσδοκώμενων εξοπλιστικών αποφάσεων που η ελληνική Πολιτεία έλαβε αφουγκραζόμενη την αγωνία της ναυτική μας οικογένειας».

Εξέφρασε, επίσης, στο πρόσωπο του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, την ευγνωμοσύνη του προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό «για την αποδοχή των εισηγήσεων του ΓΕΝ».

«Κορωνίδα», είπε, «της προσπάθειάς μας η επιλογή των τριών υπερσύγχρονων φρεγατών κλάσης «Κίμων» (FDI Belharra)» που εξυπηρετεί «τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Ναυτικού και τα εθνικά μας συμφέροντα».

Αναφέρθηκε εκτενώς σε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα του σήμερα και του αύριο και τις πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό του Στόλου. «Θέσαμε τις βάσεις», συμπλήρωσε, «όχι μόνο για ένα Πολεμικό Ναυτικό που θα ανταποκρίνεται στην αποστολή του αλλά και για ένα Πολεμικό Ναυτικό που θα απολαμβάνει της εθνικής αλλά και συμμαχικής αναγνώρισης και θα εξακολουθήσει να αποτελεί αντίπαλο δέος σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Οι δηλώσεις του νέου Αρχηγού ΓΕΝ

Από την πλευρά του, ο νέος αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ τόνισε ότι «το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού αποτελεί τον πολλαπλασιαστή ισχύος» του όπλου, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Στόχοι μου είναι η επαύξηση της διαθεσιμότητας, της ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας. Η προετοιμασία του Πολεμικού Ναυτικού ώστε να καταστεί ικανό να εκπληρώσει επιτυχώς όλες τις αποστολές που θα του ανατεθούν».

«Η αναθεώρηση», είπε, «της επιχειρησιακής σχεδίασης, δογμάτων και τακτικών, προσαρμοσμένων στα νέα μέσα και τακτικές. Η προετοιμασία υποδοχής των νέων μονάδων αλλά και η άσκηση διοίκησης με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, βασισμένη στο δίκαιο και την πλήρη αξιοποίηση του προσωπικού. Η αναβάθμιση της εκπαίδευσης αλλά και η βελτίωση του διακλαδικού πνεύματος συνεργασίας».

Στην τελετή χοροστάτησε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ και παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος ‘Αγγελος Χουδελούδης, η ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντιπροσωπείες ξένων κρατών.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες: