Γιατί πήγε στην Ελευσίνα ο Αιγύπτιος Αρχηγός ΓΕΝ

O Αρχηγός ΓΕΝ της Αιγύπτου, Υποναύαρχος Osama Ahmed Ahmed El-Gendy, επισκέφθηκε την Ελλάδα και ήταν μια επίσκεψη που έχει ενδιαφέρον, όπως κάθε τι που έχει να κάνει με την Αίγυπτο. Γιατί η προσπάθεια της Τουρκίας να “τα βρει” με το Κάϊρο,πρέπει να προβληματίσει την Αθήνα, λόγω των ανακηρύξεων και των καθορισμών ΑΟΖ.

Ο Αιγύπτιος Α/ΓΕΝ ,έκανε το πρώτο του ταξίδι εκτός Αιγύπτου στην Ελλάδα. Η Αίγυπτος έχει παραγγείλει ήδη δύο υποβρύχια τύπου 209 από τους Γερμανούς και ενδιαφέρεται να εκσυγχρονίσει το στόλο της. Γι΄ αυτό το λόγο και εκτός προγράμματος ζήτησε από τον κ.Χρηστίδη να τον συνοδεύσει στα ναυπηγεία Ελευσίνας για να δει από κοντά τις εργασίες εκσυγχρονισμού των πυραυλακάτων του ΠΝ.

Τουρκία- Αίγυπτος. Μια σχέση υπό δοκιμασία

Όπως προαναφέραμε η σχέση Τουρκίας-Αιγύπτου, προβληματίζει την Αθήνα. Ωστόσο όπως αναφέρει το αμερικανικο think tank Stratfor δεν είναι όλα ρόδινα. Συγκεκριμένα γράφει:

“Παρά τα πρόσφατα “ανοίγματα συνεργασίας” ανάμεσα στην Τουρκία και την Αίγυπτο, οι θεμελιώδεις γεωπολιτικές συνθήκες περιορίζουν την ικανότητα των δύο χωρών για συνεργασία. Αν και η Τουρκία είναι μια πολύ μεγαλύτερη δύναμη, είναι απίθανο να πείσει την Αίγυπτο να αποδεχτεί την Τουρκική περιφερειακή ηγεμονία. Η αντίσταση αυτή έχει συνέπειες για την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και για τις πολλές κρίσεις που μαίνονται στην περιοχή. Οι βραχυπρόθεσμοι παράγοντες που οδηγούν στη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου δεν θα σταματήσουν τον ανταγωνισμό των δύο χωρών για την επιρροή στη Μέση Ανατολή”.