Η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» ξεκινά την διεθνή αποστολή της – Έχουμε νέα από το Kemal Reis;

Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο δείχνει να αποκλιμακώνεται μετά και την αποχώρηση των Πολεμικών πλοίων. Δύο μήνες ο ελληνικός στόλος παρέμεινε στην περιοχή με το «δάχτυλο στη σκανδάλη», αλλά ήρθε η ώρα να κινηθεί και αλλού.

Η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ διατάχτηκε να πλεύσει στα ανοιχτά της Λιβύης, προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση «Ειρήνη» (IRINI), την επιχείρηση ελέγχου των πλοίων που προσπαθούν να “σπάσουν” το στρατιωτικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Λιβύη.

Η ελληνική φρεγάτα αποτέλεσε τον πρωταγωνιστή των προηγούμενων ημερών καθώς ήταν αυτή που ενεπλάκη στο περιστατικό με το Kemal Reis.

Το περιστατικό

Ο Τούρκος κυβερνήτης προχώρησε, πρακτικά, σε μια κίνηση η οποία είναι συχνή στο Αιγαίο ανάμεσα σε τουρκικές ακταιωρούς και κανονιοφόρους του Π.Ν., ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση ο όγκος της φρεγάτας δεν βοηθούσε.

Ο ελιγμός του ήταν ανεπαρκής και λανθασμένα υπολογισμένος, με αποτέλεσμα η πλώρη της φρεγάτας «Λήμνος» να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο «Kemal Reis».

Ο κυβερνήτης της «Λήμνος» βλέποντας το «Kemal Reis» να προσεγγίζει με ταχύτητα από τα αριστερά, έδωσε εντολή για συνέχιση της ευθείας πορείας, με αποτέλεσμα η πλώρη της φρεγάτας του Π.Ν. να καρφωθεί στο δεξί πρυμναίο τμήμα του τουρκικού πολεμικού.

Διαβάστε επίσης: Η τουρκική προπαγάνδα κάνει κυριολεκτικά… τέρατα: Καρχαρίας η «Λήμνος»

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα ξημερώματα της Τετάρτης, 12 Αυγούστου, η πρύμνη της ελληνικής φρεγάτας έφθασε μόλις λίγα μέτρα από το αντλιοστάσιο του «Kemal Reis», δηλαδή λίγο προτού προκαλέσει στο τουρκικό πολεμικό βλάβες οι οποίες θα το οδηγούσαν σε πολύμηνη καθήλωση.

Το πλοίο δεν έχει επιστρέψει καθόλου στο Ναύσταθμο, και παραμένει στην πρώτη γραμμή, καθώς πρόκειται για ένα παλαιό μεν, αλλά ισχυρά οπλισμένο πολεμικό δε. Οι Τούρκοι έγραφαν αρχικά πως η ΛΗΜΝΟΣ είχε υποστεί σοβαρές ζημιές, έφτασαν να κάνουν λόγο μέχρι και για τραυματίες.

Tο πλοίο, όχι μόνο συμμετείχε την επόμενη σε ασκήσεις, αλλά τώρα πηγαίνει στη Λιβύη, να συμμετάσχει σε μια πραγματική επιχείρηση, που θα την φέρει αντιμέτωπη και με περισσότερα πλοία του Τουρκικού Ναυτικού. Το Kemal Reis;