Μπαταρίες υποβρυχίων 209: Θρίλερ μέχρι τελευταία στιγμή

Η υπόθεση της αντικατάστασης των ληγμένων από το 2005 (!) μπαταριών των υποβρυχίων 209 , ήταν μέχρι τελευταία στιγμή θρίλερ.

Ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε επί λέξη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας:

“Στη σημερινή επίσης συνεδρίαση και σε υλοποίηση του σχεδιασμού μας να φέρνουμε τις σημαντικές συμβάσεις στη Βουλή, εισάγουμε για ενημέρωση και έγκριση κατακύρωσης, σύμφωνα με την εισήγηση της ΓΔΑΕΕ, τη σύμβαση προμήθειας συστοιχιών συσσωρευτών για τα υποβρύχια.

Είναι μια προμήθεια που είναι αναγκαία, όπως έχει τονίσει το Ναυτικό και αποτελεί μακρόχρονη εκκρεμότητα”.

Αμέσως μετά απ΄ αυτή τη δήλωση ο επικεφαλής της Διευθυνσης Εξοπλισμών επικαλέστηκε την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους το οποίο είχε αποφανθεί θετικά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αντικατάστασης των μπαταριών χωρίς να υπάρχει ανάγκη να ξεκινήσει από την αρχή.

Σ΄ αυτή την απόφαση υπήρχε και η φράση που έλεγε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η ΕΕ να θέσει θέμα ,θεωρώντας ότι η προμήθεια δεν αφορά στρατιωτικό υλικό και άρα θα έπρεπε να γίνει από την αρχή διαγωνισμός. Ωστόσο θεωρούσε τελείως ανούσιο αυτό το ενδεχόμενο και κατέληγε σ΄ ένα καθαρό ναι.

Παρόλα αυτά το θέμα ετέθη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και προκάλεσε νέο “σκάλωμα” στην υπόθεση. Ο Αβραμόπουλος έδωσε εντολή στους νομικούς του συμβούλους να ξεπεράσουν το ζήτημα, Τελικά το θέμα λύθηκε λίγες ώρες μετά προφανώς με πολιτική απόφαση. Και οι μπαταρίες φαίνεται ότι θα αντικατασταθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


«Πάρτε μπαταρίες για τα υποβρύχια» – Θετική εισήγηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

Ο Στόλος έμεινε μ΄ ένα υποβρύχιο και επισήμως

Ποιο ήταν το τάμα του Α/ΓΕΝ στη Τήνο;