NATO: Το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης «ΗΡΑΚΛΗΣ» του ΠΝ αναλαμβάνει την διοίκηση της SNMCMG2 [pics]

Το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) «ΗΡΑΚΛΗΣ» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα αναλάβει την διοίκηση της Μόνιμης Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two – SNMCMG2).

Όπως ανακοίνωσε η νατοϊκή δύναμη, το ελληνικό πλοίο θα αναλάβει καθήκοντα στις 12 Ιανουαρίου 2024. Τους τελευταίους έξι μήνες η SNMCMG2 τελούσε υπό ιταλική διοίκηση, με το πλοίο ITS Stromboli. Πριν την Ιταλία, την διοίκηση είχε το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας.

Το ΠΓΥ «ΗΡΑΚΛΗΣ» και ο κυβερνήτης του, πλοίαρχος (ΠΝ) Ι. Παρασκευάς, έφθασαν χθες, Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2023, στη La Spezia της Ιταλίας για να αναλάβει καθήκοντα ναυαρχίδας.

Το ΠΓΥ «ΗΡΑΚΛΗΣ» ναυπηγήθηκε το 2002 στα ναυπηγεία SOVIKNES VERFT AS, στο Sovik της Νορβηγίας. Από το 2002 έως το 2018, με την ονομασία M/V HIGHLAND NAVIGATOR/VICTOR, είχε ως αποστολή την υποστήριξη των πλατφορμών εξόρυξης πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα μέσω της μεταφοράς εφοδίων, συσκευών και προσωπικού.

Από το Πολεμικό Ναυτικό παρελήφθη τον Απρίλιο του 2020 κατόπιν δωρεάς του κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη. Αποστολή του πλοίου είναι η εφοδιαστική υποστήριξη των Μονάδων του Αρχηγείου Στόλου, κυρίως Φρεγατών (Φ/Γ), Πυραυλακάτων (ΤΠΚ), Κανονιοφόρων (Κ/Φ) και Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ), με ό,τι απαιτείται – καύσιμα, λιπαντικά, πόσιμο νερό, ανταλλακτικά, και έτερα αναλώσιμα υλικά – ώστε να μπορούν να επιχειρούν μακριά από τις βάσεις ξηράς.

Φωτογραφία SNMCMG2