«Ναύτης βγήκε στη στεριά» με τους νησιώτες να θελουν να τους…κρατήσουν!

Κατά τη διάρκεια της άσκησης ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 2015  πληρώματα των πολεμικών πλοίων είχαν την ευκαιρία, πέραν της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, να επισκεφθούν τα ακριτικά νησιά μας “και να έρθουν σε επαφή με τον τοπικό πληθυσμό”, αναφέρει το ΓΕΝ σε μια από τις ανακοινώσεις του. Με αφορμή αυτή την ανακοίνωση θυμηθήκαμε τις διαμαρτυρίες και την δυσαρέσκεια που είχαν εκφράσει οι κάτοικοι της Άνδρου, όταν επί κυβέρνησης Σαμαρά, η φρεγάτα που ήταν σε ετοιμότητα έξω από το Μπατσί, αποσύρθηκε! Γιατί διαμαρτύρονταν οι κατοικοι και ειδικότερα αυτοί που είχαν σχέση με τον τουρισμό του νησιού;

Όχι μόνο επειδή τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων ήταν πελάτες,όπως πιθανόν εύκολα θα υποθέσετε. Ήταν το…σκηνικό που άρεσε στους ντόπιους, αλλά κυρίως στους …τουρίστες. Οι ναυτικές στολές έδιναν άλλο…χρώμα ειδικά τα καλοκαιρινά βράδια κι αυτό κανείς δεν ήθελε να το χάσει. Σ΄ όλα αυτά βέβαια υπήρχαν και πολύ πιο ουσιαστικά θέματα. Όπως το γεγονός ότι οι ιατροί του πλοίου ήταν πάντα στη  διάθεση των κατοίκων του νησιού.

Δεν είναι τυχαίο μετά απ΄ όλα αυτά ότι η φρεγάτα ,όπως μαθεύτηκε, αποσύρθηκε από την Άνδρο για να είναι πιο κοντά…στην Εύβοια, όπου τότε εκλεγόταν βουλευτής ο Σίμος Κεδίκογλου!

Θα πείτε πρέπει τα πληρώματα των πολεμικών μας πλοίων να γίνονται…ατραξιόν! Όχι βέβαια. Αλλά ότι η παρουσία τους  βοηθά την ψυχολογία των κατοίκων των νησιών είναι δεδομένο. Αν βοηθά και σε πιο πρακτικά ζητήματα το να πιουν ένα καφέ και να πουν δυο κουβέντες με τους νησιώτες δεν είναι κακό και δεν πρέπει να το δούμε οπωσδήποτε με κακό μάτι.

Γι΄ αυτό ίσως να είναι καλό να βλέπουμε πιο συχνά “το ναύτη στη στεριά” που έλεγε και η αξέχατη Βίκυ Μοσχολιού, στο θρυλικό τράγουδι που είχε γράψει ο Γιάννης Σπανός.