Νέα ρωσική κορβέτα – Ενημερώθηκε και ο Α/ΓΕΝ στην Αγία Πετρούπολη

<<Πρώτη εμφάνιση >>, μετά την επιχειρησιακή της ένταξη στην Ρωσικό Στόλο, έκανε στην 6η  Διεθνή Ναυτική Έκθεση της Αγίας Πετρούπολης (IMDS) η νεότατου  τύπου ρωσική κορβέτα  »Boykiy» (»Θαρραλέα») για την οποία είχε ενημέρωση και ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Αποστολάκης, όπως και όλοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι στο Ναυτικό Σαλόνι.

 Στην Αγία Πετρούπολη εγκαινιάστηκε η 6η Διεθνής Ναυτική Έκθεση στρατιωτικού εξοπλισμού (IMDS 2013). Στο πλαίσιο αυτού του σαλονιού θα πραγματοποιηθούν διασκέψεις και θα παρουσιαστούν δείγματα όπλων και στρατιωτικού ναυτικού εξοπλισμού.
Η κορβέτα παραδόθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις εντελώς πρόσφατα, στις  14 Μαΐου, και έχει ενταχθεί στον Στόλο της Βαλτικής, αρχίζοντας συμβολικά την υπηρεσία του με την παρουσία στο Σαλόνι της Αγίας Πετρούπολης  όπου αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα αφού είναι νεότατου σχεδιασμού. Έχει ελικοδρόμιο και φέρει ελικόπτερο  Ka-27.

10  πιο τελειοποιημένες κορβέτες

  Όπως είπε στην Φωνή της Ρωσίας ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Ιλιά Κράμνικ  <<ο Ρωσικός Στόλος μέχρι τα τέλη αυτής της δεκαετίας πρέπει να παραλάβει πάνω από 10 κορβέτες, παρόμοιες με τη Boykiy και μερικές πιο τελειοποιημένες, που ήδη κατασκευάζονται>>.
Γενικότερα πάντως τα πολεμικά πλοία είναι από τα κυριότερα μέρη του προγράμματος παρουσιάσεων. Στην αποβάθρα της έκθεσης είναι αγκυροβολημένα 35 στρατιωτικά σκάφη διάφορων μεγεθών – από τα »κότερα» μέχρι τα υποβρύχια. Για το σαλόνι IMDS  κατέπλευσε στην Αγία Πετρούπολη και μια φρεγάτα των δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ολλανδίας.

 50 αντιπροσωπείες

Η IMDS (International Maritime Defence Show) έχει φήμη ως μιας από τις σημαντικότερες παγκόσμιες εκθέσεις στρατιωτικών ναυτικών προϊόντων. Σ΄αυτό το φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη συμμετέχουν αντιπροσωπείες από 50 χώρες, στη σύνθεση των οποίων συμπεριλαμβάνονται εκπρόσωποι ξένων εταιριών και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι – ναύαρχοι και υπουργοί Άμυνας.
 Όσον αφορά τις εταιρίες, στην έκθεση εκπροσωπούνται τέτοιοι γίγαντες, όπως π.χ. η ρωσική »Ενωμένη Ναυπηγική Εταιρία» και η γαλλική εταιρία DCNS, που παράγει τα  ελικοπτεροφόρα Mistral- έχει και η Ρωσία αγοράσει τέτοιο.

 Χωρίς συμβόλαια

 Πάντως, όπως δήλωσε ο Υποδιευθυντής της Rosoboronexsport κ. Ιγκορ Σεβοστιάνοφ στην Φωνή της Ρωσ’ιας, από την IMDS 2013 δεν πρέπει να αναμένονται εκπλήξεις. 
Συμβόλαια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και μεγάλες συμφωνίες δεν νομίζω ότι θα συναφθούν, είπε. Παρόλα αυτά, για τους συμετέχοντες του φόρουμ σημασία έχει η ίδια η δυνατότητα να συναντηθούν και να συνομιλήσουν σε άνετη ατμόσφαιρα, διευκρίνισε ο κ. Σεβοστιάνοφ. 
Για τους ειδικούς αυτά τα λόγια του δεν ήταν απροσδόκητα.

Την κατάσταση σχολιάζει ο στρατιωτικός αναλυτής κ. Πρόχορ Τέμπιν:<<Πρώτα απ΄όλα είναι ενδιαφέρον να δούμε τα πολεμικά πλοία. Εκτός αυτού, θα ελπίζουμε σε κάποιες ενδιαφέρουσες δηλώσεις από μέρους της Ενωμένης Ναυπηγικής Εταιρίας και, ίσως, και κάποιων ξένων εταιριών για τη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία. Δεν αποκλείεται να συναφθούν κάποια νέα συμβόλαια. Όμως, δυστυχώς, εκπλήξεις προσωπικά δεν περιμένω, όμως παράλληλα ελπίζω στο καλύτερο>>.