Ο «ναύτης που βγήκε στη στεριά» επιστρέφει τον Ιούλιο στην θάλασσα του Σκαραμαγκά

Από τον Ιούλιο ο “ναύτης που βγήκε στην στεριά” όχι για περιπολία όπως τραγούδαγε η αξέχαστη Βίκυ Μοσχολιού, αλλά στην Τρίπολη για εκπαίδευση στα “πεζικά” επιστρέφει εκεί που ανήκει. Στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Κανελλόπουλος για ναυτική εκπαίδευση και στον Πόρο. Εκεί που αν δεν το γνωρίζετε το ΠΝ μαθαίνει …κολύμπι σε νεοσύλλεκτους που δεν ξέρουν ! Ναι ,υπάρχει κι αυτό.

Οι αντιρρήσεις του ΓΕΕΘΑ κάμφθηκαν πολύ εύκολα με βασικό επιχείρημα το κόστος. Κάθε νεοσύλλεκτος ναύτης κόστιζε περίπου 80 ευρώ επιπλέον την ημέρα για να εκπαιδευτεί στην Τρίπολη στο … “επ΄ ώμου” και στο “παρουσιάστε”. Και την ίδια στιγμή το ΠΝ δεν προλάβαινε να του μάθει τι πρέπει να κάνει και πως να κινηθεί σε μία έκτακτη ανάγκη πάνω σ΄ ένα πολεμικό πλοίο. Γιατί ως γνωστόν ναύτες στρατεύσιμοι επέστρεψαν στα πλοία.

Τα επιχειρήματα του ΓΕΕΘΑ περί διακλαδικότητας σε επίπεδο στρατευσίμων προφανώς και δεν έπεισαν κανένα. Η διακλαδικότητα αλλού πρέπει να αναζητηθεί και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Καλό θα είναι επίσης να μην υπάρχουν εμμονές γι΄ αυτή. Που σημαίνει ότι δεν είναι πάντα υποχρεωτικό να ακολουθούν Ναυτικό και Αεροπορία τον Στρατό Ξηράς στα σχέδιά του , δίνοντας δυνάμεις τους υπό τον έλεγχό του. Διακλαδικότητα μπορεί να σημαίνει και “παραχώρηση” δυνάμεων του Στρατού Ξηράς σε άλλο Όπλο.

Αυτά όμως προσεχώς…

Διαβάστε ακόμη:

«Ακριβή μου διακλαδικότητα» – Το παρασκήνιο της σύγκρουσης Α/ΓΕΕΘΑ με τον Α/ΓΕΝ

Οι Ναύτες και η θάλασσα! Επιστροφή στην ναυτική εκπαίδευση για τους στρατεύσιμους του ΠΝ