ΟΡΜΗ 2/17: Οι πυραυλάκατοι του Στόλου σε πλήρη ετοιμότητα

Πρώτη Δημοσίευση 2017-03-03 19:28:02
Τελευταία Ενημέρωση 2017-03-04 12:28:02

Του Απόλλωνα Λεονταρίτη

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι από 28 Φεβρουαρίου έως 02 Μαρτίου 2017 διεξήχθη η εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας “ΟΡΜΗ 2/17” στη θαλάσσια περιοχή κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου Πελάγους, με την συμμετοχή μονάδων του ΠΝ.

Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του ΠΝ, για το 2017.

Οι  εμπλεκόμενες μονάδες επιφανείας της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών στο πλαίσιο σταδιακής κλιμάκωσης, αντιμετώπισαν διαδοχικά μια σειρά επεισοδίων τακτικής φύσεως. Σκοπός ήταν η εξάσκηση σε διαδικασίες εκπαίδευσης ομοχειριών πλοίων όσον αφορά το υλικό και τις προβλεπόμενες αντιδράσεις του προσωπικού των μονάδων που συμμετείχαν.

Τα πληρώματα των πυραυλακάτων της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών, αξιολογήθηκαν σε μια σειρά από επεισόδια τα οποία περιλάμβαναν:
•    Γυμνάσια αντιδράσεων από επερχόμενες απειλές
•    Γυμνάσια χειρισμών πλοίων με ελιγμούς και σχηματισμούς
•    Γυμνάσια αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών
•    Τεχνικές ασκήσεις οπλισμού και προωστήριου σκεύους

 .    Ασκήσεις ανταλλαγής ταχυδρομίου και διάσωσης ναυαγού

Καθ όλη τη διάρκεια της ασκήσεως και κάτω υπό οποιεσδήποτε συνθήκες κύριο μέλημα των εκτελούντων την άσκηση είναι η ασφάλεια κατ αρχήν του προσωπικού και κατά δεύτερο του υλικού προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα για την εκπαίδευση των πλοίων.

Να σημειωθεί εδώ ότι η ενίσχυση του Στόλου με τις νέες Πυραυλακάτους (Super Vita) κλάσης «Ρουσσέν» έχουν ενισχύσει την ικανότητα αυτόνομων επιχειρήσεων της ΔΤΣ με σκάφη των οποία έχουν προηγμένους αισθητήρες και οπλισμό ικανό να προσβάλει στόχους επιφανείας αλλά και αέρος.


Εξοπλισμένα με βλήματα επιφανείας-επιφανείας (κατά πλοίων) MM-40 Exocet Block II/III, ένα κύριο ναυτικό πυροβόλο 76 χιλιοστών, αντιαεροπορικό σύστημα κατεθυνόμενων βλημάτων RAM και ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης / έλεγχος των όπλων (Thales Tacticos) προσφέρουν σημαντική δύναμη πυρός στο Στόλο.
 
Συγκεκριμένα, κάθε ΤΠΚ εξοπλίζεται με βλήματα επιφανείας-επιφανείας Exocet MM40 Block II (τα πρώτα τρία, τα υπόλοιπα BlockIII) με ενεργή καθοδήγηση για τον εγκλωβισμό του στόχου, ενώ η εμβέλειά τους εκτιμάται στα 70 χιλιόμετρα.

Την αεράμυνα εξασφαλίζουν τα συστήματα RAM που χρησιμοποιούν τους πυραύλους RIM-116A Block I με διπλό σύστημα ανίχνευσης, ραντάρ και υπερύθρων, ενώ η εμβέλειά τους εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα.

Το κυρίως ναυτικό πυροβόλο είναι το Otobreda Super Rapid 76 χιλιοστών της Alenia, ικανό για εκτέλεση 85 βολών/λεπτό σε απόσταση 16 χιλιομέτρων. Δύο πυροβόλα Otobreda 30 χιλιοστών, επίσης της Alenia, συμπληρώνουν τον οπλισμό των σκαφών, ενώ το σύστημα αντιμέτρων Argo Systems AR900 και ο εκτοξευτής δολωμάτων (decoy launcher) Sippican SRBOC προσφέρουν την απαραίτητη προστασία.

Το ΣΔΜ Thales Tacticos που διαθέτουν παρέχει αυτόματη εκτίμηση κινδύνου, καθώς και χρήση των αισθητήρων και του οπλισμού του πλοίου για τον εγκλωβισμό στόχων. Το σύστημα ελέγχει το σύνολο του εξοπλισμού, ενώ το σύστημα ελέγχου πυρός ονομάζεται Sting. Οι αισθητήρες του σκάφους περιλαμβάνουν  σύγχρονα  ραντάρ και ηλεκτροοπτικό ανιχνευτή. Οι επικοινωνίες βασίζονται στο σύστημα Data Link 11, και διαθέτουν και σύστημα  αναγνώρισης φίλων/εχθρών IFF Mk 12.


Ιδιαίτερα η ύπαρξη εκτοξευτή Mk.49 Mod.3 του συστήματος RAM των ΤΠΚ Super Vita, εγγυάται υψηλό επίπεδο προστασίας από απειλές και κατευθυνόμενα βλήματα.

Μάλιστα εφόσον αναλάβουν η αποστολή συνοδείας ομάδων μάχης επιφανείας αποτελούμενες κυρίως από φρεγάτες, οι Super Vita ενισχύουν περεταίρω την ΑΑ Άμυνα, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιβιωσημότητας σε κορεσμένο περιβάλλον απειλών.


Βεβαίως το αξιόμαχο και η ετοιμότητα της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών (όπως άλλωστε και του συνόλου των Διοικήσεων του ΠΝ) δεν εξαρτάται μόνο από τις μονάδες επιφανείας και τα οπλικά συστήματα αλλά κυρίως από το ανθρώπινο δυναμικό.

Χάρις λοιπόν τις συνεχείς προσπάθειες και τις προσωπικές θυσίες των μονίμων στελεχών που επανδρώνουν τις πυραυλακάτους στη θάλασσα αλλά και του προσωπικού που τις υποστηρίζει στη στεριά, η Διοίκηση Ταχέων Σκαφών αποτελεί πραγματικά μια από τις μεγαλύτερες απειλές για οποιονδήποτε αντίπαλο θελήσει να επιβουλευτεί την ακεραιότητα των ελληνικών θαλασσών.