Ο Διοικητής της ΝΔΒΕ για τον ρόλο του Πολεμικού Ναυτικού στην Θεσσαλονίκη

Ελένη Παναγιώτου

«Είναι η μοναδική υπηρεσία του Ναυτικού απο το Πήλιο μέχρι την Αλεξανδρούπολη, ο κόσμος το θέλει το Ναυτικό στην Θεσσαλονίκη και το αγαπάει, και αυτο το δείχνει στο ΑΒΕΡΩΦ» δηλώνει ο Διοκητής της Ναυτικής Δοίκησης Βορείου Ελλάδος (ΝΔΒΕ) Πλοίαρχος Σπυρίδων Μανωλάκης ΠΝ σε συνέντευξη του στο OnAlert.gr.

Με αφορμή την Παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 1940 και την επίδειξη μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, με τη συμμετοχή φρεγάτας, ελικοπτέρου και ομάδας υποβρύχιων καταστροφών, στο θαλάσσιο χώρο δίπλα στο Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», σήμερα 26 Οκτωβρίου, μέρα που γιορτάζει η Θεσσαλονίκη, μιλήσαμε με τον Διοκητή της Ναυτικής Δοίκησης Βορείου Ελλάδος Πλοίαρχο Σπυρίδων Μανωλάκη ΠΝ.

Η ΝΔΒΕ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της στρατιωτικής παρέλασης. Όπως μας δήλωσε ο Διοικητής «Για την παρέλαση στην Θεσσαλονίκη βρίσκονται η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ, και τα αρματαγωγά ΛΕΣΒΟΣ και ΧΙΟΣ. Το ένα αρματαγωγό θα έχει την Σχολή Δοκίμων το άλλο την ΣΜΥ. Στα καθήκοντα της ΝΔΒΕ είναι μεταξύ άλλων και η συννεννόηση με το λιμάνι – για να έχει χώρο να δέσουν τα πλοία – αλλά και η εξασφάλιση των μέσων μεταφοράς των σχολών απο τα πλοία στα δοκιμαστικά στην παρέλαση. Συμμετέχει επίσης  προσωπικό στον δήμο Καλαμαριάς.
Είναι η μοναδική υπηρεσία του Ναυτικού απο το Πήλιο μεχρι την Αλεξανδρούπολη, ο κόσμος το θέλει το Ναυτικό στην Θεσσαλονίκη και το αγαπάει, και αυτο το δείχνει στο ΑΒΕΡΩΦ», υπογράμμισε ο Πλοιαρχος Μανωλάκης.

Επιπλέον ο κ. Μανωλάκης δήλωσε οτι:  «Η προετοιμασία για το ΑΒΕΡΩΦ, ο συντονισμός με τοπιικούς φορείς και όλες οι εκδηλώσεις που έγιναν μέχρι σήμερα πέρασαν από μας. Αυτό σημαίνει οτι η ΝΔΒΕ συννενοήθηκε με τον Δήμο για τις εκδηλώσεις και με την αστυνομία για την τροχαία. Επιπλέον, έπρεπε να συνεννοήθουμε με τον λιμένα Πειραιώς για όποιες ευκολίες θα χρειαζόταν το πλοίο για να έρθει στην Θεσσαλονίκη. Η προετοιμασία του ΑΒΕΡΩΦ παρ’οτι δεν φαίνεται ήταν αρκετά μεγάλη υπόθεση», τόνισε.

Επίσης, ο Διοικητής της ΝΔΒΕ δήλωσε στο onalert οτι «η Διοίκηση υπάγεται απευθείαν στην διοίκηση του αρχηγείου στόλου και η αποστολή μας είναι η υλοποίηση των έργων στο αρχηγείο στόλου σε περίοδο ειρήνης και πόλεμου.» Αυτό πρόσθεσε ο Διοικητής σημαίνει «Θαλάσσια επιτήρηση, θαλάσσια άμυνα, συντονισμός των λιμενικών καιι άλλων κρατικών φορέων στις περιόδους αντίστοιχα ειρήνης, κρίσης και πολέμου». Όπως είπε χαρακτηρστικά : «Κάποιες υποδομές που θα χρειαστούν στον πόλεμο θα πρέπει να οργανωθούν απο τώρα. Κινητοποίηση, επστράτευση, παροχή λογιστικής υποστήριξης στα πλοία που έρχονται.»

Σχετικά με την περιοχή ευθύνης της ΝΔΒΕ  ο Διοικητής τόνισε οτι «η περιοχή ευθύνης μας είναι βόρεια απο το Πήλιο μέχρι την Αλεξανδρούπολη συμπεριλαμβανομένης της Θάσου. Το Ναυτκό έχει ενα σύστημα επιτήρησης σε όλο το Αιγαίο με ναυτικά παρατηρητήρια, με πλοία, με σκάφη του λιμενικού τα οποία συνεργάζονται και παρέχουν μια ολοκληρομένη εικόνα. Συνεπώς, όταν κάτι εισέλθει στον τομέα μας ως επι το πλήστον το παρακολουθεί πλοίο».
Φωτογραφία ΑΒΕΡΩΦ