Στην «ανάγκη» της Siemens για την ολοκλήρωση των υποβρυχίων

Η Siemens μας “κυνηγά” παντού. Φαίνεται ότι όσο θέλουμε να αποφεύγουμε συναλλαγές με την γερμανική εταιρεία, τόσο η ατυχία μας φέρνει να …έχουμε την ανάγκη της. Και μάλιστα φαίνεται ότι δύσκολα θα αποφύγουμε την συνεργασία αφού η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση δύο υποβρυχίων τύπου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, κρίνεται από το πόσο γρήγορα η Siemens μπορεί να επισκευάσει το “syncrolift”, την “πλατφόρμα” μέσω της οποίας τα υποβρύχια μπορούν να πέσουν στη θάλασσα!

Πηγές του ΠΝ δεν πίστευαν ότι την ίδια ώρα που οι υπόλοιπες εργασίες στα υποβρύχια πάνε καλά και είναι εντός χρονοδιαγράμματος , θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα με το πως θα ρίξουν τα υποβρύχια στο νερό! Αισιοδοξούν πάντως ότι θα βρεθεί λύση εντός των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί. Και τα οποία έχουν προσδιοριστεί στο φθινόπωρο.

Το θέμα δεν είναι τόσο οικονομικό όπως λένε πηγές του ΓΕΝ ,αλλά απαιτεί την άμεση κινητοποίηση της εταιρείας που ακόμη κανείς δεν ξέρει …πόσο άμεση θα είναι.

Αφερέγγυοι και έναντι των εργαζομένων τους

Για μη τήρηση της «συμφωνίας συμβιβασμού» μεταξύ Ελληνικής Δημοκρατίας  από  την μια και και της γερμανικής Siemens Α.G και της Siemens A.E. για την υπόθεση των σκανδάλων και δωροδοκιών που είχαν κάνει στην Ελλάδα διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στην ελληνική θυγατρική.Παράλληλα  η »Δημοκρατική Αριστερά» (ΔΗΜΑΡ), που φέρνει στην Βουλή την καταγγελία αυτή όπως και άλλες στο παρελθόν, αναφέρει ότι το Υπουργείο Οικονομικών   δεν έχει ενημερώσει  μέχρι σήμερα το Κοινοβούλιο για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας.

Συγκεκριμένα 7 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ σε νεα ερώτησή τους στην Βουλή προς τον Υπ. Οικονομικών κ Γκίκα Χαρδούβελλη  αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι  στο εργοστάσιο της θυγατρικής εταιρείας της SIEMENS BSH (πρώην «Πίτσος») στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη υποστηρίζουν ότι η εταιρεία όχι μόνο δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της αλλά ακόμα και οι υπάρχουσες επενδύσεις αναβάλλονται ή ακυρώνονται. Ενημέρωσε μάλιστα επίσημα το σωματείο τους ότι δεν πραγματοποιούνται  επενδύσεις στη χώρα μας εξαιτίας του υψηλού  εργατικού κόστους. Παρά της αθέτηση των συμφωνιών και την μείωση του προσωπικού όμως (από 1.380 το 2006 σήμερα παραμένουν 496), η παραγωγή συσκευών συνεχίζει να είναι ικανοποιητική ετησίως (200.000) και η εταιρεία  παραμένει κερδοφόρα με μεγάλο ποσοστό εξαγωγών. Οι υποσχέσεις που δίνονται από τους υπεύθυνους της εταιρείας είναι για επεξεργασία ενός νέου «project» το οποίο θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της εταιρείας με παραγωγή  κάποιου εναλλακτικού προϊόντος, χωρίς όμως δέσμευση για την υλοποίησή του. Οι εργαζόμενοι – αναφέρουν στην ερώτηση  - φοβούνται μήπως είναι ένας τρόπος όχι μόνο να μην τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, αλλά μέρος ενός γενικότερου σχεδίου ομαλού κλεισίματος της εταιρείας στο εγγύς μέλλον.

Η  Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ επανειλημμένα  με ερωτήσεις των βουλευτών της από το 2013 αλλά και με επερώτηση του συνόλου των μελών της ΚΟ, στις αρχές του 2014 έχει φέρει στη Βουλή το θέμα της μη τήρησης της συμφωνίας συμβιβασμού από την  εταιρεία Siemens Α.G και της θυγατρικής της στην Ελλάδα  Siemens A.E ,  που είχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2012 με την Ελληνική  Δημοκρατία. Ο αρμόδιος όμως Υπουργός Οικονομικών, καταγγέλλουν με την σημερινή ερώτηση , δεν έχει ενημερώσει  μέχρι σήμερα το Κοινοβούλιο για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας.

 
Ερωτούν λοιπόν τον  αρμόδιο υπουργό:
– Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση της Συμφωνίας Συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της εταιρείας Siemens A.G και της θυγατρικής της στην Ελλάδα Siemens A.E;
– Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου α) να μην οδηγηθεί σε κλείσιμο το εργοστάσιο της εταιρείας στην Ελλάδα β) να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας;

 Οι ερωτώντες βουλευτές είναι οι εξης:Αναγνωστάκης Δημήτρης,Γιαννακάκη Μαρία,Κυρίτσης Γιώργος,Λυκούδης Σπύρος,Πανούσης Γιάννης,Ρεπούση Μαρία και Τσούκαλης Νίκος.

Τι προβλέπει η «συμφωνίας συμβιβασμού» 

Να θυμίσουμε ότι τον Αυγουστο  2012 υπεγράφη η «Συμφωνία συμβιβασμού» μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών Siemens AG και Siemens Α.Ε που από ελληνικής πλευράς υπέγραψε  υπέγραψε ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, κατόπιν εξουσιοδότησης της Βουλής.
Ειδικότερα η συμφωνία προέβλεπε:
1) 80 εκατομμύρια ευρώ, για το συμψηφισμό ισόποσων απαιτήσεων της SIEMENS, έναντι διαφόρων δημοσίων φορέων, (νοσοκομεία, ΕΡΓΟΣΕ κλπ).
2) 90 εκατομμύρια ευρώ, για μια περίοδο πέντε ετών, για τη χρηματοδότηση:
– Φορέων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και έχουν ως σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς, της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος.
– Πανεπιστημιακών και επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων, που αποσκοπούν στη βελτίωση της γνώσης και της εξειδίκευσης στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων.
– 100 υποτροφιών κάθε έτος, για μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών ΙΚΥ .
– Ιατρικού εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης, εγκατάστασης και συντήρησης του εξοπλισμού αυτού) για τα Δημόσια Νοσοκομεία, με έμφαση στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.
3) Επένδυση100 εκατομμυρίων ευρώ στην SIEMENS Ελλάδας, εντός του 2012, προκειμένου να διασφαλιστεί η παρουσία και δραστηριότητα της εταιρείας που απασχολεί περισσότερους από 600 εργαζόμενους.
4) Επένδυση για την κατασκευή νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα με εργατικό δυναμικό μεγαλύτερο των 700 ατόμων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως επισημαινόταν  στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

-Η SIEMENS θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη στις Ελληνικές Αρχές, όποτε της ζητηθεί, σε σχέση με τη συνεχιζόμενη ανάκριση κατά φυσικών προσώπων, που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση.
-Αναλαμβάνει την καταβολή της νομικής δαπάνης, με την οποία έχει επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο για την υπόθεση αυτή.
-Εντάσσεται για μια περίοδο έως τριών ετών από την Ημερομηνία Έναρξης της Συμφωνίας, σε ένα πρόγραμμα εταιρικής συμμόρφωσης υπό ένα Επίτροπο που θα διορίσει το ελληνικό Δημόσιο.

Διαβάστε ακόμη:

Όλη η εμπιστευτική αναφορά του Α/ΓΕΝ στον Αβραμόπουλο για τα υποβρύχια – Τα συν και πλην

Υποβρύχια – Ναυπηγεία: Ένα αιχμηρό άρθρο για το «στημένο» πολιτικό παιχνίδι που παίζεται