ΑΓΕΝ: Στις ΗΠΑ για P-3 και φρεγάτες ΜΕΚΟ

 Κομβικής σημασίας για το εν εξελίξει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των
πέντε Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας P-3B Orion του Πολεμικού μας Ναυτικού, θεωρείται η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ταξίδι πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας Rockwell Collins πως επιλέχθηκε από την Lockheed Martin ως υποκατασκευαστής για την αναβάθμιση των πιλοτηρίων με το πρότυπο Flight 2. Πρόκειται για την ίδια διαμόρφωση «glass cockpit» που επελέγη αρχικά για τα 15 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 AUP της ΠΑ.

Εξίσου σημαντικές για την πορεία και των υπολοίπων προγραμμάτων αναβάθμισης που αφορούν στο πολεμικό ναυτικό, θεωρούνται οι συναντήσεις του ΑΓΕΝ, μεταξύ άλλων, με υψηλόβαθμα στελέχη του Defense Security Cooperation Agency (DSCA).

Άλλωστε είναι εν αναμονή το πλάνο εκσυγχρονισμού των 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και ένα σημαντικό μέρος της «κουμπώνει» με το ολοκληρωμένο σύστημα διοίκησης, ελέγχου και διαχείρισης μάχης AEGIS της Lockheed Martin, με το ραντάρ πολλαπλού ρόλου AN/SPY-1.

Επιπλέον από τον ίδιο κατασκευαστή(Lockheed Martin) αναζητούνται λύσεις στο ζήτημα της υποστήριξης των ελικοπτέρων AEGEAN HAWK του ΠΝ.

Η ανακοίνωση του ΓΕΝ είναι η εξής:

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι από Δευτέρα 13 έως Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017 ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Admiral John M. Richardson USΝ, Chief of Naval Operations (CNO).

Κατά τη συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΝ με τον CNO θα συζητηθούν θέματα για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, ενώ παράλληλα θα προβληθούν ο ρόλος και οι δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής, Κεντρικής Μεσογείου καθώς και της Μαύρης Θάλασσας. Πέραν της συνάντησης με τον CNO θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και με τον Secretary of the Navy Richard V. Spencer.

Επιπλέον, προγραμματίζονται συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη των υπηρεσιών Navy International Programs Office (ΝΙΡΟ) και Defense Security Cooperation Agency (DSCA), με επιφανείς προσωπικότητες της Διασποράς καθώς και με τους Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετούν στην ευρύτερη περιοχή της Αμερικανικής πρωτεύουσας.

Η εν λόγω επίσκεψη έχει στόχο να συμβάλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων με το Αμερικανικό Ναυτικό.