Το Πολεμικό Ναυτικό «προτιμά» ελληνικά και καλά κάνει

Του ΛΟΥΚΑ ΔΗΜΑΚΑ

Όταν θέλεις – μπορείς! Για μια ακόμη φορά  και εντελώς τυχαία διαπίστωσα ότι η προαναφερθείσα ρήση ισχύει- κόντρα σε προκαταλήψεις,μύθους ή και στρεβλές αντιλήψεις για την εφαρμογή του νόμου ή ευρωπαϊκών οδηγιών.

Εξηγούμαι: Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του <<Κινήματος Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε>>, έναν φορέα για την προώθηση/προτίμηση  των Ελληνικών Προϊόντων/Υπηρεσιών (http://protimoellinika.gr/ ), έχω έρθει σε επαφή, πέραν των δημόσιων ομιλιών , εκδηλώσεων , παρεμβάσεων κλπ με καταναλωτές, αλλά  και με κρατικούς αξιωματούχους προκειμένου να προβάλω τους σκοπούς της Κίνησης επ ωφελεία των ελληνικών προϊόντων- δηλαδή της Ελληνικής Οικονομίας.
 
Τα τελευταία χρόνια η ανταπόκριση είναι πολύ μεγαλύτερη, λόγω οικονομικής κρίσης. Αυτό ισχύει για τους απλούς καταναλωτές κυρίως. Αλλά στο κράτος και εγώ και άλλα μέλη του Κινήματος όταν, δοθείσης ευκαιρίας και σε γενικές αναφορές υπέρ των προαναφερθέντων σκοπών, έχουμε συναντήσει από επιφυλάξεις ως και άρνηση για θετική αντιμετώπιση ( πάντα μέσα στο πνεύμα του νόμου και του ορθώς εννοούμενου ανταγωνισμού) των ελληνικών προϊόντων.
Ξέρετε τι επικαλούνται συνήθως; <<Μα είμαστε στην ΕΕ>>, <<δεν επιτρέπονται αυτά, είμαστε υπέρ του ελεύθερου ανταγωνισμού >> κλπ. κλπ. Έχει βρεθεί Υπουργός που μας είπε τα ίδια όταν ζητήσαμε – προσέξτε – να κάνουμε ομιλίες και να βάλουνε αφίσες ώστε Ελληνες πολίτες να βλέπουν μηνύματα του τύπου  »Προτιμάτε Ελληνικά>>!Αφίσες στον τομέα ευθυνης του ζητήσαμε να βάλουμε- όχι να αγοράσει ελληνικά! Άκουσον ,άκουσον!

Αυτό έχει γίνει και με πολλούς αξιωματικούς, όταν σε φιλικές,  ανεπίσημες κουβέντες <<της παρέας>>, προβάλαμε το μήνυμα αυτό…<<Μα οι νόμοι,οι διαταγές, οι οδηγίες …>> και άλλα συναφή ήταν η απάντηση πολλών. Δεν φταίνε ως άτομα. Ήταν το κλίμα του κακώς εννοούμενου »φιλελευθερισμού», ήταν το »σύνδρομο του ευρωπαϊσμού» και άλλες στρεβλώσεις που είχαν επικρατήσει. Ακόμα και Αρχηγός όταν σε  φιλική κουβέντα του είχα πει ότι είναι προτιμότερο στις Λέσχες Στρατιωτικών να αγοράζονται ντόπια μήλα, πορτοκάλια ,αχλάδια, ροδάκινα , κλπ παρά μπανάνες εισαγωγής, μου απάντησε - μιλώντας για τα λεφτά από την φορολογία του κοσμάκη- ότι » δεν είμαι εδώ για να  ενδιαφέρομαι για τον Έλληνα αγρότη και το εισόδημά του»… Και »οχυρωμένος πίσω από την »πειθαρχία» συμπλήρωσε:»Ας μου δώσουν διαταγή και θα το κάνω» …

Από τα μήλα και ροδάκινα στους …ηλιακούς συλλέκτες

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Αφορμή μου έδωσε μια τυχαία περιήγηση στο σάιτ του Πολεμικού Ναυτικού όπου το μάτι μου τυχαία έπεσε σε μια Διακήρυξη Πρόχειρου Μειοδοτικού Διαγωνισμού προϋπολογιζόμενης δαπάνης 67.500,00 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την προμήθεια ηλιακών συλλεκτών (σ.σ. ηλιακούς θερμοσίφωνες δηλαδή) για παραγωγή θερμού ύδατος(55.000,00 ευρώ) και εργασία τοποθέτησης αυτών (12.500,00 ευρώ) στην ΣΜΥΝ,που εκδόθηκε μόλις στις 29 Μαΐου. Δεν ξέρω αν οι όροι και οι διαδικασίες είναι καλοί ή κακοί, αν οι τεχνικές προδιαγραφές είναι έτσι ή αλλιώς- υπάρχουν εξειδικευμένοι αξιωματικοί στις επιτροπές που σίγουρα ξέρουν.
Ενας όρος όμως ήταν αυτός που κατέρριψε τους μύθους περί »ΕΕ» κλπ που μας πλάσαραν, κατά καιρούς, διάφοροι σε πολλά επίπεδα του δημόσιου τομέα:

<<Η εγκατάσταση θα αποτελείται από επίπεδους ηλιακούς συλλέκτες µε 
επιλεκτική απορροφητική επιφάνεια πολύ υψηλής απόδοσης, 
κατασκευαζόµενους στην Ελλάδα>>.

Ναι, έτσι απλά! <<Όταν θέλεις -μπορείς>>! 
Μπράβο στους επιτελείς αυτούς – και τους προισταμένους τους στο ΓΕΝ –  που έχουν έκαναν αυτή την κίνηση.Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Ο δρόμος είτε είναι ανοιχτός είτε τον ανοίγουμε οι ίδιοι! Ευελιξία και αίσθηση καθήκοντος χρειάζεται.Βεβαίως και τήρηση του νόμου.

Υστερόγραφο.  Δοθείσης ευκαιρίας να πω ότι στην τυχαία περιήγησή στον πολυσελιδο διαγωνισμό μου έκαναν θετική εντύπωση και 2-3 ακόμα έξυπνοι όροι στον διαγωνισμό αυτό:

-1.<<Το προσωπικό που θα απασχοληθεί κατά την διάρκεια της εργολαβίας 
είναι ασφαλισµένο σύµφωνα µε την εργατική νοµοθεσία και ότι θα 
καταβληθούν οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές>>- Όχι δηλαδή στην ανασφάλιστη εργασία.

-2.<<Στη περίπτωση που ο εργολάβος απασχολήσει 
αλλοδαπό εργατικό προσωπικό, δεσµεύεται σύµφωνα µε τις διατάξεις της 
υφιστάµενης νοµοθεσίας και ειδικότερα των ΑΝ. 376/36 και Ν. 2910/01, ότι το 
προσωπικό αυτό θα ευρίσκεται νόµιµα στη χώρα και θα εισέρχεται εντός της 
απαγορευµένης ζώνης των Ναυτικών οχυρών, κατόπιν εγκρίσεως της 
αρµόδιας Ναυτικής αρχής / διοικήσεως, αφού υποβληθεί και εγκριθεί έγκαιρα 
το σχετικό αίτηµα µε τα απαραίτητα στοιχεία του αλλοδαπού προσωπικού>> – Οχι δηλαδή στην εκμετάλλευση ( με ότι αυτό συνεπάγεται) των παράνομων μεταναστών.Και,

-3.<<Θα πρέπει να προσκοµιστεί εγγύηση κατ΄ ελάχιστον πέντε (5) ετών καλής 
λειτουργίας της εγκαταστάσεως µε επισυναπτόµενους όρους αυτής από τον 
Ανάδοχο/Προµηθευτή. Σε περίπτωση βλάβης οποιουδήποτε µέρους της 
εγκατάστασης εντός χρονικού ορίου εγγύησης ο Ανάδοχος/Προµηθευτής θα 
πρέπει να δεσµεύεται για την αποκατάσταση αυτής χωρίς καµµία χρέωση της 
υπηρεσίας. Στο συνολικό κόστος εγκατάστασης του έργου θα πρέπει να 
συµπεριλαµβάνεται η υποχρέωση του Αναδόχου/ Προµηθευτή για τυχόν 
συντήρηση της εγκατάστασης εντός του χρονικού ορίου των πέντε (5) ετών>>.-Όχι δηλαδή στο »άρπα-κόλλα». Στην τιμή να περιλαμβάνεται και η μετά την πώληση συντήρηση για πχ 5 χρόνια. 

Όλα μπορεί να γίνουν.
Αρκεί να ξεκινήσουμε από το ότι ο  καθένας πρέπει να προσπαθήσει στον τομέα ευθύνης του!

Διαβάστε ακόμη:

Το PONY είχε την δική του στρατιωτική ιστορία – Έτοιμο να την συνεχίσει


«Κίνημα προτιμώ ελληνικά προϊόντα» και στις Ένοπλες Δυνάμεις ΤΩΡΑ!