Το Πολεμικό Ναυτικό συμβάλλει στην έρευνα κατά του αυτισμού

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για τη μέγεθος του προβλήματος του αυτισμού και τους τρόπους αντιμετώπισης του πραγματοποίησε η Παιδιατρική κλινική του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό. Σύμφωνα με την έρευνα, στην Ελλάδα ένα στα 100 παιδιά, 10-11 ετών εμφανίζουν διαταραχή αυτιστικού φάσματος. Περισσότερο ευάλωτα είναι τα αγόριαενώ τα αγόρια καθώς ο αριθμός των νοσούντων είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τα κορίτσια.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο με επικεφαλής την καθηγήτρια Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, Λωρεττα Θωμαιδου Ηλιοδρομιτη. Η συλλογή των στοιχείων της έρευνας έγινε σε συνεργασία με το Κέντρο Ειδικής Φροντίδας Παιδιού στον Πειραιά που ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό.

Τα αποτελέσματά της μελέτης παρέχουν τεκμηριωμένες πληροφορίες για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη Υπηρεσιών Υγείας και Εκπαίδευσης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας απαιτείται Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην εξομάλυνση των ανισοτήτων όσον αφορά την προσβασιμότητα και την παροχή των Ιατρικών και Εκπαιδευτικών υπηρεσιών βάσει των πραγματικών της αναγκών. Επίσης, πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρωιμότερη αναγνώριση και διάγνωση των διαταραχών αυτιστικού φάσματος στα παιδιά στη χώρα μας, καθόσον η πρώιμη παρέμβαση στις μικρές ηλικίες (κάτω των 4 χρόνων) βελτιώνει σημαντικά την εξέλιξη των παιδιών και την πρόγνωση της νόσου.