Ομιλία με πολλά μηνύματα από τον Α/ΓΕΝ στην Ναυτικών Δοκίμων

Ο Αρχηγός του ΓΕΝ αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης σε μία φορτισμένη ατμόσφαιρα επανέλαβε στην ομιλία του στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, όσα με παρρησία είχε υποστηρίξει με τη δημόσια τοποθέτηση του στην συνέντευξή του. 

Απευθυνόμενος στον ΥΕΘΑ Πάνο Παναγιωτόπουλο είπε:

Κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας, το Πολεμικό Ναυτικό σέβεται απόλυτα τις βαριές θυσίες του ελληνικού λαού. Καταβάλει συνεχή και άοκνη προσπάθεια να προσαρμοσθεί και να ανταποκριθεί στα οικονομικά δεδομένα και διατηρεί την υψηλή αποτρεπτική του ικανότητα.
Ο ελληνικός λαός μπορεί να περιβάλλει με αμέριστη εμπιστοσύνη το Πολεμικό Ναυτικό του. Το προσωπικό μας αντλεί δύναμη από την ιστορία του και τους προγόνους του, έχει απόλυτη συναίσθηση ευθύνης και καθοδηγείται από την αγάπη για το όπλο και την πατρίδα του.
Αυτό το προσωπικό υπερβάλλει εαυτόν, αναζητά λύσεις και καταφέρνει να διατηρήσει τα πλοία στην υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα που αυτά ευρίσκονται.
Τα στελέχη μας εργάζονται καρτερικά και διατηρούν σε ετοιμότητα το υλικό που μας έχει εμπιστευθεί η πατρίδα. Ο κόπος τους, η αφοσίωση τους και η αξιοπρέπεια τους με γεμίζουν υπερηφάνεια και συγκίνηση. το υψηλό ηθικό τους, η αγάπη για το Ναυτικό και την πατρίδα, η θέληση τους, με γεμίζουν ελπίδα.
Νοιώθω βαρύ το φορτίο της τιμημένης από προκατόχους μου θέσης. Από αυτή τη θέση, ως Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, σας διαβεβαιώνω ότι, αν απαιτηθεί, το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού, με την ίδια ορμή και το ίδιο ηθικό, χωρίς να επηρεάζεται από τις όποιες δυσκολίες, θα κάνει τα πάντα προκειμένου να υπερασπιστεί την ακεραιότητα της πατρίδας μας, την ελευθερία και τη δημοκρατία”.

Νωρίτερα ο Α/ΓΕΝ είπε:

*Το Πολεμικό Ναυτικό έχει καθοριστικό ρόλο να παίξει στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, στην υποστήριξη της ελληνικής αμυντικής πολιτικής και στην υποστήριξη των θέσεων και αποφάσεων που ως στόχο έχουν τη εμπέδωση και διατήρηση της διεθνούς ασφάλειας.

*Ένα Πολεμικό Πλοίο είναι παγκοσμίως το μόνο πολεμικό μέσο το οποίο μπορεί να ασκήσει στρατιωτική πίεση και αμυντική διπλωματία χωρίς απαραίτητα να αυξήσει την ένταση, χωρίς απαραίτητα να παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα άλλου κράτους.

*Επομένως, ο Στόλος μας πρέπει να συγκροτείται με πλάνο και οξυδέρκεια. Χρειάζεται σωστός μακροπρόθεσμος και έγκαιρος προγραμματισμός. Απαιτείται παρακολούθηση της τεχνολογίας, ανάπτυξη και πιστή εφαρμογή προγραμμάτων ανανέωσης των μονάδων.

*Ο ισχυρός και αξιόμαχος στόλος είναι επένδυση στην ελευθερία και ακεραιότητα της πατρίδας μας.

Πάνω από όλα, υπάρχει το έμψυχο δυναμικό του Πολεμικού μας Ναυτικού. Σε αυτά τα στελέχη οφείλουμε τα πάντα.