OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΕΣ

60 ελικόπτερα δίνουν οι ΗΠΑ στον Στρατό Ξηράς – Ποια είναι τι μπορούν να κάνουν

16/01/2015 - 22:05
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Πενήντα έως εξήντα μεταχειρισμένα ελικόπτερα (ένοπλης) αναγνώρισης  αλλά και ( ελαφράς) επιθετικής κρούσης τύπου OH-58D Kiowa Warrior προσφέρουν οι ΗΠΑ για απόκτηση από την  Ελλάδα,  όπου  αυτές τις ημέρες βρέθηκαν αμερικανοί αξιωματικοί  και παρουσίασαν, μεταξύ άλλων, τις σχετικές προοπτικές ενώ συζήτησαν με την Αεροπορία Στρατού όλα όσα συναρτώνται με τυχόν επιλογή προμήθειας του συγκεκριμένου ελικοπτέρου, το οποίο μόλις αποσύρθηκε από τον αμερικανικό Στρατό.

Οι περικοπές αμυντικών δαπανών και οι συνακόλουθες αλλαγές στην δομή δυνάμεων  των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ  με αναγκαία ‘‘λουκέτα» σε μονάδες και βάσεις, οδηγούν τα εν λόγω ελικόπτερα – και άλλα οπλικά συστήματα – σε απόθεση και διάθεσή τους ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Είδη (Excess Defense Articles).Ο Αμερικανικός Στρατός διέθετε τον Δεκέμβριο του 2013 περί τα 338 ενεργά ΟΗ-58 και η Εθνοφρουρά άλλα 30.

Ηρθαν αμερικανοί για συζήτηση
Σχετική ενημέρωση επ’ αυτών είχε ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρ. Μανωλάς κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ και ήδη το θέμα μπήκε για συζήτηση – σε τεχνικό επίπεδο – στην αντζέντα της  σύσκεψης που αφορούσε στην ανασκόπηση της τεχνικής υποστήριξης των ΗΠΑ στην Ελληνική Αεροπορία Στρατού (Technical Assistance Review) με την επωνυμία «ΠΗΓΑΣΟΣ 2015» και έγινε από 12 έως 15 Ιανουαρίου 2015, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων Φρουράς Αθήνας (ΛΑΕΔ). Στη σύσκεψη παρευρέθησαν ο Αρχηγός του ΓΕΣ αντιστράτηγος κ. Χρ. Μανωλάς, επιτελείς της Αεροπορίας Στρατού και εκπρόσωποι του Αμερικάνικου Στρατού.

 Στην αντζέντα και  Σινούκ-Απάτσι

Σκοπός της σύσκεψης ήταν, όπως ανακοινώθηκε, » η εξέταση των υφιστάμενων, προγραμματισμένων ή ενδεχόμενων μελλοντικών προμηθειών αεροπορικού υλικού από τις ΗΠΑ, τα οποία στοχεύουν στην άμεση αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Αεροπορίας Στρατού  και στην κάλυψη επειγουσών επιχειρησιακών αναγκών». 

Πέραν των OH-58D Kiowa,  σύμφωνα με πληροφορίες , συζητήθηκαν ορισμένες παρατηρήσεις που έχει η Αεροπορία Στρατού  στην Επιστολή των ΗΠΑ για την αγορά των 10 Σινούκ (CH-47D), η πώληση των οποίων ήδη εγκρίθηκε. Στις ελληνικές παρατηρήσεις μέχρι τις προάλλες δεν είχε υπάρξει επίσημη απάντηση…
Επίσης συζητήθηκαν με τους αμερικανούς θέματα υποστήριξης των επιθετικών ελικοπτέρων Aπάτσι ΑΗ-64.

Βεντάλια επιχειρησιακών αποστολών

Ρόλο επιχειρησιακής υποστήριξης των  Απάτσι του αμερικανικού στρατού καλύπτουν - μεταξύ άλλων -  και τα υπό συζήτηση  OH-58D Kiowa : Πρόκειται για ένα μονοκινητήριο ελικόπτερο, με πλήρωμα δύο ατόμων βασισμένο στην πολυχρησιμοποιημένη πλατφόρμα του ελικοπτέρου Bell 206. Επί αυτού έχει , μεταξύ άλλων , προστεθεί το σύστημα MMS (Mast Mounted System) πάνω από το στροφείο που συνδυάζει κάμερα ημέρας, συστήματος θερμικής απεικόνισης και αποστασιόμετρο/δείκτη laser, δίνοντας του μια χαρακτηριστική  φιγούρα αλλά και πολλές επιχειρησιακές δυνατότητες. Το ελικόπτερο έχει δυνατότητα να φέρει βλήματα AGM-114 HELLFIRE,AIM-92 Stinger, 7πλους καλάθους ρουκετών Hydra των 70 mm και ατρακτίδιο πολυβόλου των 12,7 χλστ. κ.α.  

Βεβαίως η »βεντάλια» των επιχειρησιακών αποστολών περιλαμβάνει αρκετούς ρόλους, ανάλογα με τον χρήστη,καθώς φέρει ή μπορεί να φέρει ποικιλία οπλισμού και αισθητήρων. Υπό το πρίσμα αυτό κάποιοι εισηγούνται και την χρήση τους ως »ελαφρύ» επιθετικό ελικόπτερο- φυσικά σε ανάλογες των δυνατοτήτων και των περιορισμών αυτονομίας τους, αποστολές.Ακόμα και ως εκπαιδευτικό τελευταίου κύκλου λέγεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ παραλλήλου με άλλους ρόλους.

Γνωστή στην Ελλάδα η »πλατφόρμα» (ΑΒ-206)

Άλλωστε υπάρχει και μια ικανοποιητική γνώση στην Ελλάδα του μέσου καθώς το υπάρχον AB-206 αποτελεί την ευρωπαϊκή έκδοση (Ιταλική Agusta) του πασίγνωστου Βell 206 Jet Ranger. Ο τύπος αυτός έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως παγκοσμίως στις πιο ακραίες συνθήκες πτήσης με μεγάλη επιτυχία. Το Βell Model 206 αποτελεί την πολιτική έκδοση του Ελικοπτέρου OH-58 Κiowa  για το οποίο μιλάμε και το οποίο βρίσκεται ή βρισκόταν μέχρι τώρα σε υπηρεσία στον στρατό των ΗΠΑ. Από την ελληνική Αεροπορία Στρατού τα  AB-206 παραλήφθηκαν το 1976 και χρησιμοποιούνται σε αποστολές VIP, ενάσκησης διοίκησης και παρατήρησης.Δεν είναι άλλωστε χωρίς σημασία στην σημερινή αξιολόγηση ότι αρκετά παλιότερα είχε συζητηθεί από το ΓΕΣ η  αναβάθμιση αριθμού ελικοπτέρων AB-206/ OH-58 που διαθέτουμε στην κάποια έκδοση  Kiowa Warrior.Τότε δεν είχε προκριθεί.

Το κόστος κύκλου ζωής υπό διερεύνηση

Για την απόκτηση των 50-60 OH-58D Kiowa Warrior δεν έχει δημοσιοποιηθεί αν παραχωρούνται δωρεάν ή αν απαιτείται κάποιο ποσόν για την απόκτησή τους στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού, επισκευής, επιθεώρησης κ.α., όπως έγινε με τα Σινούκ CH-47D για τα οποία το αιτούμενο ποσόν λέγεται ότι τελικά ξεπερνά τα 150-180  εκ.δολάρια. Ετσι ένα στοιχείο που εξετάζεται είναι το (πιθανό) κόστος κτήσης, το κόστος μεταφοράς στην Ελλάδα όσο και το κόστος κύκλου ζωής - με βάσει και στοιχεία από τα AB-206, κλπ.Σε αυτό το σκέλος μαθαίνουμε ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιολόγηση από επιτελείς.

Tags: ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑΗΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Related Posts

κατάταξη
ΓΕΣ

Κατάταξη στον Στρατό Ξηράς για τους στρατεύσιμους της Β’ ΕΣΣΟ 2026 – Τα δικαιολογητικά και οι ημερομήνιες παρουσίασης

08/05/2026 - 10:19
Αρχηγός ΓΕΣ
ΓΕΣ

Αρχηγός ΓΕΣ: Χαιρετισμός στο διεθνές συνέδριο στρατιωτικής ηγεσίας «Αθηνά – Athena’s Wisdom»

04/05/2026 - 22:26
Α.ΓΕΣ
ΓΕΣ

Α/ΓΕΣ: Ο Αντιστράτηγος Κωστίδης βρέθηκε στην Γαλλία για την άσκηση «ORION-26» [pics]

01/05/2026 - 15:32

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: Στρατιωτικά γυμνάσια των Φρουρών της Επανάστασης στη Τεχεράνη με το βλέμμα σε ΗΠΑ – Ισραήλ

Ο Τραμπ τρολάρει το Ιράν με φωτογραφίες AI από αμερικανικές επιθέσεις σε ιρανικά drones και ταχύπλοα [pics]

Μαρκ Ρούτε: Δηλώνει «εξαιρετικά αισιόδοξος» για το μέλλον του ΝΑΤΟ

ΗΠΑ και Ουκρανία κοντά σε συμφωνία για την συμπαραγωγή drones, μεταδίδει το CBS

Η Ταϊβάν ευχαριστεί τις ΗΠΑ για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ενώ η Κίνα εκνευρίζεται

Ιράν: Εκτελέστηκε ένας άνδρας που είχε καταδικαστεί για εξέγερση μετά τις διαδηλώσεις του 2022

Το Ιράν διεύρυνε μονομερώς την περιοχή που ορίζει ως τα Στενά του Ορμούζ

Ολοκληρώνεται εντός 24ώρων η έρευνα για το USV στη Λευκάδα – Τι είπε στον Δένδια ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας

Top News

Eurovision 2026: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την εμφάνιση του Akyla στον Α' ημιτελικό που θα γίνει απόψε

Ο δεύτερος «Akylas» στη σκηνή της Eurovision - Ο σωσίας που θα ντουμπλάρει τον καλλιτέχνη

Survivor: Προς οριστική διακοπή το παιχνίδι επιβίωσης μετά τον ακρωτηριασμό του παίκτη στον Άγιο Δομίνικο

Survivor: Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Σταύρος Φλώρος μετά τον ακρωτηριασμό του στον Άγιο Δομίνικο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert