Λογιστικό έλλειμμα 294 εκατ. ευρώ στο ΜΤΣ

«Οι απολογισμοί του Μετοχικού Ταμείου Στρατού τα τελευταία έτη είναι ελλειμματικοί, ενώ το λογιστικό έλλειμμα του Ταμείου με τον απολογισμό του 2010 ανήλθε σωρευτικά σε 294.231.015 €», απάντησε ο Π. Μπεγλίτης σε ερώτηση του Μ. Βαρβιτσιώτη στη Βουλή.

Κατά τον υπουργό το ΜΤΣ «αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας αδυνατώντας να συγκεντρώσει έγκαιρα το απαιτούμενο ποσό για την καταβολή, κάθε τρίμηνο, του μερίσματος στους δικαιούχους του». Τα χρήματα βάζει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα έστω και με καθυστέρηση, το υπουργείο Οικονομικών, ποσό που ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 132,8 εκατ. €.

«Το ποσό που αφορά σε δικαιώματα του ΜΤΣ από ασφαλιστικές εισφορές των μετόχων του, κατόπιν Απόφασης του κ. Υφυπουργού Οικονομικών, συμψηφίζεται από 1-1-2010 με ισόποσο μέρος της οφειλής του ΜΤΣ μέχρι την οριστική εξόφλησή της. Το ποσό αυτό για το έτος 2010 ανήλθε σε 78.109.628,04 €» απάντησε ο κ. Μπεγλίτης.

Τι πρότεινε το υπουργείο Αμυνας στο υπουργείο Οικονομικών για το θέμα;

– Το τελικό ποσό της οφειλής του ΜΤΣ στο Υπουργείο Οικονομικών με 31-12-2011 να μην υπερβαίνει τα 190 εκ. Ευρώ.

– Ο χρόνος εξόφλησης του συνόλου της οφειλής να γίνει με 10ετή διακανονισμό. Για τα έτη 2012, 2013 και 2014, το ετήσιο ποσό που θα εξοφλεί το ΜΤΣ προς το Υπουργείο Οικονομικών να μην υπερβαίνει τα 6 εκ. Ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό να κατανεμηθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο προστέθηκε διάταξη κατά την οποία η εισφορά του 1% δεν θα πηγαίνει στον ΟΑΕΔ, αλλά στα αντίστοιχα μετοχικά ταμεία (στρατού, ναυτικού, αεροπορίας).

Ο υπουργός αποδίδει τις καθυστερήσεις στην καταβολή του μερίσματος στην αδυναμία του ΜΤΣ να καλύψει με δικά του έξοδα τη δαπάνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Στάση πληρωμών και επισήμως από το ΜΤΣ!

Πόσο επηρεάζει το «κούρεμα» τα Μετοχικά Ταμεία;