Επιχειρησιακή Εκπαίδευση Μονάδων του Δ΄ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ» στα Πλωτά Μέσα – ΦΩΤΟ

Την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, διεξήχθη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»), η τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΔΙΑΒΑΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ», επιπέδου Τακτικού Συγκροτήματος Τάγματος Πεζικού, από προσωπικό των Μονάδων – Ανεξάρτητων Υπομονάδων της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας (7η Μ/Κ ΤΑΞ «ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΣ»).

Την άσκηση παρακολούθησαν ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού/Υπαρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανούρης, ο Διοικητής του Δ΄ ΣΣ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο Διοικητής της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «ΕΒΡΟΣ», Υποστράτηγος Δημήτριος Κούκκος και ο Διοικητής της 7ης Μ/Κ ΤΑΞ, Ταξίαρχος Ιωάννης Ευσταθίου.

Διαπιστώθηκε η άρτια οργάνωση και εκτέλεση της άσκησης και η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα των τμημάτων. 

Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες από την άσκηση:

Αξιωματικοί παρακολουθούν την διεξαγωγή της άσκησης.

Παρά την σωματική και ψυχική κόπωση, τα στελέχη του ΕΣ ανταποκρίθηκαν επάξια στα καθήκοντά τους. Η προστασία της πατρίδας δεν χωρά συμβιβασμούς.

Πυρ και κίνηση για εκκαθάριση της ζώνης ενδιαφέροντος από εχθρικές δυνάμεις. Βασικό στοιχείο σε περιπτώσεις που απαιτείται διάβαση υδάτινου κωλύμματος.

Διάβαση υδάτινου κωλύμματος με χρήση βάρκας. Η διάβαση πρέπει να γίνει ταχύτατα για τη δημιουργία προγεφυρώματος στην εχθρική όχθη.

Οχήματα VBL κινούνται εντός του νερού οπότε είναι κατάλληλα για τέτοιου είδους αποστολές, καλύπτοντας μία σημαντική επιχειρησιακή απάιτηση του ΕΣ.

Το βαρύ πολυβόλο των 12,7 mm επί οχημάτων VBL προσφέρει επαρκή ισχύ πυρός και πυρά προκαλύψεως στις ομάδες απόβασης.

Επιχειρήσεις διάβασης υδάτινων κωλυμμάτων.

Τα στελέχη εργάζονται σκληρά και ταχύτατα για τη διεξαγωγή της επιχείρησης.

Οι βάρκες στο νερό! Έτοιμες για τη διάβαση του ποταμού.

Η διάβαση ποταμών είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία. Τα στελέχη οφείλουν να την εκπληρώσουν σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο για να αποφύγουν την έκθεση σε εχθρικά πυρά.

Τα στελέχη δέχονται τα συγχαρητήρια από τους ανωτέρους τους για το υψηλό μαχητικό πνέυμα που επέδειξαν σε όλες της φάσεις της άσκησης.

Η διαδικασία ανάπτυξης πλωτής γέφυρας σε πλήρη εξέλιξη.

Η γέφυρα έχει στρωθεί και είναι έτοιμη να δεχθεί τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης για την προώθησή τους.

Οχήματα M113 ΤΟΜΠ μεταφέρονται στην απέναντι όχθη.

Κίνηση οχήματος M113 σε διαμόρφωση ασθενοφόρου/κινητού ιατρείου.

Η μεταφορά των φίλιων τμημάτων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με επιτυχία και τα άρματα μάχης Leopard 1A5 είναι έτοιμα να συνδράμουν στην προώθηση στην εχθρική όχθη.

Πλωτή γέφυρα του μηχανικού σε πλήρη ανάπτυξη.