Έρχονται Φεβρουάριο τα πρώτα 10 ελικόπτερα CHINOOK από ΗΠΑ

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Τον Φεβρουάριο – αν όλα τα διαδικαστικά κυλήσουν ομαλά - αναμένεται να φθάσει στην Ελλάδα το πρώτο από τα 10 μεταχειρισμένα μεταφορικά ελικόπτερα Σινούκ (CHINOOK 47 D) από τις ΗΠΑ η πώληση των οποίων εγκρίθηκε από την Ουάσιγκτον έναντι περίπου 110 εκ. δολαρίων.

Η σχετική LOA  από το αμερικανικό Πεντάγωνο έφθασε : Προβλέπει ως προϋπόθεση την έγκρισή της από την Ελλάδα και καταβολή προκαταβολής σύντομα  ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία των παραδόσεων. Τα ελικόπτερα  είναι αυτή την στιγμή στην ενέργεια και αν ανάψει το πράσινο φως, καθηλώνονται , συντηρούνται και αρχίζει η παράδοσή τους ώστε σταδιακά να προστεθούν στα ήδη 9 CHINOOK 47 D και 6 CHINOOK 47 SD που έχει η Αεροπορία Στρατού στο οπλοστάσιό της.

Τι κομφόρ έχουν τα 10 νέα CHINOOK

Τα υπό διάθεση ελικόπτερα υπερτερούν των υπαρχόντων ίδιου τύπου σε ορισμένα σημεία,λένε πηγές του ΓΕΣ - σύστημα αυτοπροστασίας, δυνατότητα IFR και IFF, καλύτερες επικοινωνίες κ.α. Η αρχική , τουλάχιστον, αμερικανική προσφορά που είχε υποβληθεί στην ελληνική κυβέρνηση  περιλάμβανε την πώληση 10 ελικοπτέρων  Chinook CH-47D καθώς και τις εργασίες συντήρησης, αναβάθμισης και τοποθέτησης συστήματος αυτοπροστασίας έναντι του προαναφερθέντος κόστους. Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές στην Ελλάδα τα ελικόπτερα , αφού εκσυγχρονίζονταν σε εργοστάσιο στις ΗΠΑ, ενδέχεται να ήταν πιο »αναβαθμισμένα» από τα ήδη υπάρχοντα στον ελληνικό στρατό εκσυγχρονισθέντα  CH-47 SD, <<καθώς τουλάχιστον το Σύστημα Αυτοπροστασίας που θα μπει  είναι μάλλον  καλύτερο>>, όπως αναφερόταν τότε. Για την νέα LOA δεν έγιναν γνωστές πολλές λεπτομέρειες.Να σημειωθεί ότι κάποια στιγμή »έπαιξε» αντί για 10 να πάρουμε 15 Σινούκ….
Πάντως έγκυρες στρατιωτικές  πηγές αναφέρουν ότι το ΓΕΣ έχει ήδη εξασφαλίσει από κωδικό του Π/Υ την προκαταβολή που απαιτείται. Θυμίζουμε ότι ή γενική απόφαση αγοράς έχει περάσει από το ΚΥΣΕΑ και πριν από την επιτροπή της Βουλής

Γιατί κινείται το θέμα »μεταχειρισμένα»

Στο θέμα των Σινούκ – που είχε καθυστερήσει η διάθεσή τους λόγω άλλων προτεραιοτήτων των ΗΠΑ πέρυσι – έθεσε μεταξύ άλλων αντιστοίχων , ο Αρχηγός  ΓΕΣ   αντιστράτηγος Χρ. Μανωλάς  στο ταξίδι του στις ΗΠΑ πριν λίγο καιρό.  Ο κ. Μανωλάς φαίνεται να βρήκε ευήκοα αυτιά στο αμερικανικό Πεντάγωνο  καθώς και η Ουάσιγκτον επιθυμεί διακαώς και να μείνει στην ελληνική αγορά - έστω και με μεταχειρισμένα, συνεχίζοντας την παράδοση παρουσίας της στο ελληνικό οπλοστάσιο- και να μπει »σφήνα» σε νέους τομείς όπου είτε υπήρχαν και άλλοι είτε είναι εντελώς »παρθένοι» για αυτούς, εφόσον δεν γίνονται αγορές καινούριων όπλων , τουλάχιστον για κάποια χρόνια.Τέτοιες περιπτώσεις  με μεταχειρισμένα είναι π.χ, ο εκτοπισμός των ΒΜΡ-1 από το τέως Σύμφωνο της Βαρσοβίας που αντικαθίστανται από τα διαδεδομένα στον ΕΣ Μ-113 και η ενδεχόμενη ολοκλήρωση της αγοράς  μερικών δεκάδων αρμάτων Αμπραμς  Μ 1Α1 τα οποία ανταγωνίζονται ουσιαστικά την γερμανική παρουσία στον χώρο των τανκς και για τα οποία υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις.  Ήδη τα  460 μεταχειρισμένα τεθωρακισμένα οχήματα Μ 113 και παρόμοιων τύπων καθώς και περίπου 80-100 οχήματα ( φορτηγά) έφθασαν από τις ΗΠΑ – ωστόσο η παράδοσή τους είχε δρομολογηθεί από παλιότερα.Για τα CHINOOK 47 D ο λόγος που οι ΗΠΑ αναταποκρίθηκαν είναι για να »φραχτεί»ο δρόμος στα ευρωπαϊκά NH-90 που ήδη παραδίδονται με βάση σφιχτό – πλέον – χρονοδιάγραμμα και αφού οι κατασκευαστές αναγκάστηκαν και σε γενναία έκπτωση 105- 110 εκ. ευρώ!
Ένας άλλος λόγος που και οι ΗΠΑ επιδιώκουν αυτές τις προμήθειες ( με »μικρό» ή καθόλου κόστος για τον αποδέκτη) είναι ότι σχεδόν όλα χρειάζονται επισκευή και εκσυχρονισμό, που γίνεται με αμερικανικά υλικά.
 ’Όπως έχουμε επισημάνει ωστόσο από ελληνικής πλευράς υποστηρίζεται  - και σωστά – ότι τα οφέλη είναι πολλά και για την Ελλάδα, ιδίως αυτή την εποχή.
   
Τι άλλο ζητάμε από ΗΠΑ

Τα ελληνικά αιτήματα - πέραν των προαναφερθέντων που βρίσκονται σε υλοποίηση ή έχουν εγκριθεί- έθεσε ο κ. Μανωλάς κατά στο ταξίδι  του στις ΗΠΑ τόσο στον Βοηθό Υπουργού Άμυνας σε θέματα Στρατού Ξηράς  κ. John Μ. McHugh, όσο με τον Διευθυντή του οργανισμού  Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας (Defense Security Cooperation Agency) αντιναύαρχο Joseph W. Rixey.
 Πέραν των προαναφερθέντων η Ελλάδα διεκδικεί και :
-άλλο τύπο ελικοπτέρου, 
-διάθεση μεταχειρισμένων Πολλαπλών Εκτοξευτών MLRS ( με συμπαραγωγή εδώ πυρομαχικών…), 
-απόκτηση 320 μεταχειρισμένων οχημάτων γενικής χρήσης (αρματοφορείς, βυτιοφόρα, φορτηγά, γερανοφόρα κλπ) την διαλογή των οποίων από τους όρχους των αμερικανικών αποθεμάτων έκανε ήδη επιτροπή αξιωματικών, μεταξύ 600 προσφερόμενων για τα οποία αναμένεται απόφαση της Αμερικανικής Διοίκησης.Πρόκειται για οχήματα Μ 977,Μ Μ 978, Μ 985 και  Μ 978 P1.
-διάθεση κάποιων  σκαφών για τις Ειδικές Δυνάμεις, και άλλα