ΓΕΣ: Υπό εξέταση οι μετακινήσεις Διευθύνσεων Όπλων εκτός Αττικής

Του Απόλλωνα Λεονταρίτη

Επιβεβαιώνεται στο OnAlert από πηγές προσκείμενες στο ΓΕΣ, η πρόθεση της ηγεσίας του Στρατού Ξηράς για διερεύνηση προοπτικών, αναφορικά με το ισχύον πλαίσιο και οργάνωση λειτουργίας των Διευθύνσεων Όπλων, σε χώρους εκτός του ΥΕΘΑ όπου στεγάζονταν μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει μεγάλο αριθμό προσωπικού, καθώς – εφόσον – εισέλθει σε φάση υλοποίησης, πολλοί έχουν εκφράσει φόβους ότι θα αναγκάσει σε μετακινήσεις στελεχών και των οικογενειών τους εκτός Αττικής, προκαλώντας όπως είναι φυσικό ανατροπές στον οικογενειακό τους προγραμματισμό. Και όλα αυτά εν μέσω μιας πολύ δύσκολης οικονομικής περιόδου για τους περισσότερους…

Το όλο θέμα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δεν είναι μια «νέα υπόθεση» όπως πολλοί αφήνουν να εννοηθεί, αλλά σχετίζεται με μια ευρύτερη πρόθεση μετασχηματισμού της υφιστάμενης δομής, η οποία εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια, προκειμένου να βελτιστοποιηθούν δομές και λειτουργίες του ΓΕΣ.

Προτάσεις και εισηγήσεις υπάρχουν συγκεντρωμένες σε ειδική μελέτη περί Αναδιοργάνωσης του Επιτελείου του ΓΕΣ κατά τα πρότυπα του ΓΕΕΘΑ και στο πλαίσιο αυτό υπήρχε η σκέψη, οι Διευθύνσεις των Όπλων και Σωμάτων, να μεταφερθούν τις έδρες των αντίστοιχων Σχολών τους.

Κατά συνέπεια σε περίπτωση που οι εξελίξεις κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση (και με βάση το παραπάνω σκεπτικό), ενδέχεται να έχουμε μετακινήσεις της Διεύθυνσης Πεζικού στην Χαλκίδα, της Διεύθυνσης Πυροβολικού στη Θήβα, της Διεύθυνσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα, της Διεύθυνσης Μηχανικού στο Λουτράκι, της Διεύθυνσης Τεχνικού στην Πάτρα, της Διεύθυνσης Διαβιβάσεων στο Χαιδάρι κ.α.

Τονίζουμε ότι όλα αυτά αποτελούν ακόμα ΠΙΘΑΝΕΣ προτάσεις, έπειτα από εισήγηση του νέου Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή να διερευνηθούν οι προοπτικές υλοποίησης αλλαγών με καταληκτική ημερομηνία την 1η Μαρτίου, χωρίς ωστόσο αυτήν τη στιγμή να υπάρχει ΚΑΜΙΑ οριστική απόφαση.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν στο Οn Alert ότι όλα εξετάζονται «στη βάση βελτιστοποίησης των πλεονεκτημάτων σε θέματα εκπαίδευσης που ενδέχεται να προκύψουν από την συστέγαση των Διευθύνσεων Όπλων και Σωμάτων στις αντίστοιχες Σχολές τους». Δεδομένο όμως θεωρείται ότι θα ληφθούν υπόψη και ζητήματα μέριμνας προσωπικού , προκειμένου «τα στελέχη και οι οικογένειες τους να μην καταπονηθούν άδικα και παράλληλα να γίνει κάθε δυνατή διευκόλυνση», αναλόγως φυσικά των όποιων αποφάσεων ληφθούν οριστικά μετά την 1η Μαρτίου.

Μάλιστα όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά: «Γνώμονας είναι να γίνουν βελτιώσεις χωρίς αλλά καμία αλλαγή που θα κριθεί περιττή. Εξετάζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες. Ζητούμενο είναι να πάμε μπροστά αλλά χωρίς να προκληθούν αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του προσωπικού».

Φυσικά υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις τόσο για το αν το τελικό αποτέλεσμα δικαιολογεί το όλο εγχείρημα (από πρακτικής-λειτουργικής πλευράς) όσο και επιφυλάξεις και από το ίδιο το προσωπικό που αναμένεται να επηρεαστεί από τη συγκεκριμένη διαδικασία, με αποτέλεσμα το θέμα να μας απασχολήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα καθώς θα παρακολουθούμε τις σχετικές εξελίξεις.