NH90: Το 13ο ελικόπτερο στο 2ο ΤΕΑΣ

Το 13ο ελικόπτερο NH90 αναμένεται να φτάσει σήμερα στο 2ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού στα Μέγαρα. Σύμφωνα με πληροφορίες το ελικόπτερο είναι διαμόρφωσης μεταφοράς τραυματιών ενώ το 14ο ελικόπτερο αναμένεται να έρθει το φθινόπωρο, πιθανότατα κατά τον Οκτώβριο. 

Η Αεροπορία Στρατού διαθέτει ήδη 12 ελικόπτερα του τύπου από τα συνολικά 20 που θα ενισχύσουν το δυναμικό της (16 «απλά» με διαμόρφωση μεταφοράς μαχητών και 4 μεταφοράς τραυματιών). Το τρέχον χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των ΝΗ-90 συνετάγη επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου. Με την πρόοδο της παραλαβής των ΝΗ90 και την απόκτηση των Chinook από τις ΗΠΑ ενδυναμώνεται η μεταφορική δυνατότητα του στόλου της Αεροπορίας Στρατού. 

Υπενθυμίζεται ότι αρχική πρόθεση ήταν η προμήθεια 48 ελικοπτέρων -τα οποία μετά έγιναν 40, κατόπιν… 25 και τελικά «συμβιβαστήκαμε» με 16 «απλά» συν τέσσερα «ειδικών αποστολών» τα οποία θα έφεραν πλήρη εξοπλισμό, σύστημα υπερύθρων FLIR και εκτοξευτές αναλωσίμων. Το πρώτο ΝΗ90 «ειδικών επιχειρήσεων» (Νο 12) παρελήφθη τον περασμένο Απρίλιο μετά την επίτευξη συμφωνίας με την κατασκευάστρια εταιρία -και τροποποίηση της σύμβασης- η οποία ήρε την αναστολή των παραδόσεων που ετέθη το 2015, με τελευταίο παραδοθέν ελικόπτερο το Νο 11. 

Το παραληφθέν σήμερα ΝΗ90 είναι το δεύτερο «ειδικών αποστολών» ενώ το επόμενο (Νο 14) που αναμένεται να φθάσει στην χώρα μας το φθινόπωρο θα είναι «απλής» διαμόρφωσης. Τα τελευταία έξι ελικόπτερα τα οποία υπολείπονται εκτιμάται ότι θα παραληφθούν από την Αεροπορία Στρατού εντός του 2018. 

Διαβάστε: NH-90: Τα πάντα για την υπόθεση που ο Καμμένος θεωρεί σκάνδαλο κι «έφαγε» Αρχηγό