Ο καταδρομέας Τσέλιος και η θητεία του ως Α/ΓΕΣ

Ο αντιστράτηγος Τσέλιος βρέθηκε στην θέση του Α/ΓΕΣ μάλλον αιφνιδιαστικά. Κανείς δεν περίμενε ότι θα υπήρχε κυβέρνηση που θα άλλαζε τον Α/ΓΕΣ , τον Κωνσταντίνο Γκίνη …σε οκτώ μήνες. Το είδαμε κι αυτό. Έτσι ο καταδρομέας Τσέλιος που έχει φάει τον Έβρο αλλά και όλα τα σύνορα με το κουτάλι βρέθηκε να αναλαμβάνει ίσως την πιο δύσκολη αποστολή γι΄ αυτόν. Δύσκολη όχι λόγω ικανοτήτων αλλά επειδή έπρεπε να καθήσει σε γραφείο . Κάτι που δεν το είχε συνηθίσει.

Οι πιθανότητες να παραμείνει άλλο ένα χρόνο στη θέση του Α/ΓΕΣ δεν είναι πολλές όπως λένε τα προγνωστικά . Πάντως ο Τσέλιος ακόμη κι αν φύγει αφήνει πίσω του κάποια πράγματα που εμείς τα λέμε πριν την αποχώρηση,αν τελικά επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις:

•Φέτος, επιτεύχθηκε απορρόφηση του Προϋπολογισμού του ΓΕΣ στο 97,5%. Για να συμβεί αυτό είχε γίνει η μεταφορά όλων των πιστώσεων των αδιάθετων χρημάτων από κωδικό σε άλλο κωδικό μέχρι 15 Οκτωβρίου 2013, με αποτέλεσμα να δοθούν επιπλέον των διατεθέντων ως τότε άλλα 2 εκατομμύρια ευρώ για συντήρηση εγκαταστάσεων και 4 εκατομμύρια για συντήρηση μέσων, σε σχέση με την περσινή χρονιά. Από τα διατιθέμενα χρήματα δεν χάθηκε ούτε ευρώ για καύσιμα.

•Το ΓΕΣ έδωσε 9 ημέρες εκτός έδρας σε Έβρο και Νησιά, 7 ημέρες στην Ξάνθη και Κομοτηνή και 3 ημέρες σε όλο το άλλο προσωπικό, τα Χριστούγεννα.

•Μέσα στο 2013 έγιναν για πρώτη φορά ασκήσεις με πραγματικά πυρά, μεγάλης και μικρής κλίμακας, την νύχτα (Νυχτερινή Αστραπή, Νικηφόρος, κτλ).

•Προχώρησε το θέμα προμήθειας των πυρομαχικών των αρμάτων 120 χιλιοστών, και επιτεύχθηκε η δέσμευση του ποσού στον προϋπολογισμό του 2013, για την προμήθεια των 12.000 πυρομαχικών.